Információ

Szent Iván éji kötés/horgolás a Budai Gombolydában

Szent Iván éji kötés/horgolás a Budai Gombolydában

Immár "hagyomány", hogy Szent Iván éjjelén a Budai Gombolyda egész éjjel nyitva tart. Programokkal, kedvezményekkel, nyereményekkel és finomságokkal várjuk aznap vásárlóinkat, valamennyi részt vevőt.

                                                                  

Nézzük csak sorjában:) Egy kicsit - tényleg csak röviden összefoglalva - írnék magáról a Szent Iván éjjeléről, a nyári napforduló ünnepéről. A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak. Június 21. (de valójában 24.), a nyári napforduló szinte az összes kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe volt, amely a pogány ember hiedelmei szerint a világosság és a sötétség állandó harcán alapult. A természettel összhangban élő, kereszténység előtti ember a nyárközépi tűzgyújtással elsősorban a Napot kívánta megsegíteni a sötétséggel vívott küzdelmében, a tűz fényének erejével pedig az ártó szellemeket igyekeztek minél messzebb űzni. 

A sötétség és az ahhoz kapcsolódó rontó hatások így egy időre – még ha csak egyetlen éjszakára is – de elveszítették hatalmukat az ember felett. Bár a kereszténység elterjedése után a Nap megsegítésének motívuma mindinkább háttérbe szorult, a tűzünnep mégis megőrizte korábbi szimbolikáját és mágikus karakterét, mivel a tűz gyakorlati hasznával együtt már a régi korok emberei számára is nélkülözhetetlen erőt képviselt.

Tehát ez a legrövidebb éjszaka, amit a leghosszabb nappal követ -  a föld ekkor bősége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettől kezdve rövidülnek a napok. Azt tartják, hogy e nap alkonyán megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba...

Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából.
Európa szerte – különösen az északi és a szláv népek – gyakorolták Szent Iván varázslatos éjszakáján a mágikus praktikákat, amelyek a megtisztulással, gyógyítással, az egészség megőrzésével, szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel voltak szoros kapcsolatban.

Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz. A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni.

Európa szerte nagy ünnep ez. Érdemes kicsit utána olvasgatni - sok érdekes dolgot tudtam meg. Mindenesetre valóban, igazi hagyománnyá szeretném tenni - Szent Iván éjjelén a Budai Gombolydában egész éjjel fény legyen, s a fényben vidám emberek legyenek, akik együtt munkálkodnak. Hisz bármi megtörténet... :)

Na, de nézzük, mivel is készülünk!

Először is 16.00 órakor nyitunk - attól kezdve folyamatosan, másnap reggel 6-ig nyitva tartunk. Ezen az egy napon (akarom mondani, éjjelen:) valamennyi fonalunkhoz (az üzlet készletének erejéig, utánrendelésre nincs lehetőség)

*** 20 % ***

kedvezménnyel juthattok hozzá. Ez egy kihagyhatatlan ajánlat, ugye? Ráadásul napi vásárlóink között sorsolunk az üzlet zárásakor (ha még magunknál leszünk:) - az akinek a szerencse kedvez, egy KnitPro Nova starter kötőtű szett boldog tulajdonosa lesz!

Aztán van az a dolog, hogy télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van... Igen, a boltban is az a helyzet, hogy télen hidegek a műanyag (egyébként kényelmes) székeink, nyáron pedig olyan "ragadósak".. Ezért ezen a napon székpárnákat készítünk - kötve és/vagy horgolva. Mintákkal készülök, fonalakat bontunk hozzá az üzlet kínálatából. 4-estől 6-osig mindenféle tűket hozzatok, zoknitűket is. Horgolásban a "klasszikus" kifelé haladó körben/vagy négyzetben készülő darabok között találtam néhány nagyon szépet, kötésben pedig egyúttal megtanulunk egy új dolgot is, ezt a mintát lehet elkészíteni:

                                                               

Azoknak a neve, akik részt vesznek a székpárnák készítésében, bekerül a "székpárnás" nyereményzsákba. A nap végén sorsolunk, a szerencsés pedig boldog tulajdonosa lesz 25 dkg Alize Bella fonalnak, amit az üzlet kínálatából állíthat össze.

És még mindig nincs vége, mert aki aznap - a kedvezmények levonása után - 12.000,- Ft összegben (vagy afölött) vásárol - választhat magának még egy gombolyagot, tetszés szerint.

És hogyan is lenne vége, hiszen a "mulatságról" még szó szem volt:) Sós és édes falatkákkal (többen is készülnek, készítenek: Szilvi, Klári, Edit és fel sem tudom sorolni), padlizsánkrémmel (ezt én készítem, ahogy már jeleztem: ipari mennyiségben), saját sütésű kenyérrel (Zsuci jóvoltából), kávéval és teával (Évi reszortja), hideg innivalóval (Nellyke a főbeszerző) és nagyon-nagyon meleggel (ezt pedig a nyártól kapjuk:) vendégeljük meg azokat, akik aznap betérnek hozzánk.   

         

                                                        

Szóval, az a terv, hogy egész éjjel nyitva és fent leszünk és hajnalig munkálkodunk. 

Várok mindenkit szeretettel!

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot