Információ

Csipkés horgolt/kötött női felső

Csipkés horgolt/kötött női felső

Július végi/augusztus eleji programunk egyik darabja egy elegáns (a megtalált darab hófehérben készült...) női felső volt. Feltúrtam (többször, több féleképpen indított keresésekkel) az internet zegét-zugát, nem találtam mintaleírást (sem fizetőset, sem ingyeneset). Úgy döntöttem, nem baj, ha mi is megpróbáljuk - a fénykép alapján - elkészíteni.

Izgalmas a feladat:) Először meg kell horgolni a váll/nyakrészt, majd arra - fentről lefelé haladva - meg kell kötni a testrészt. Már a fonalválasztás is érdekes - tanakodva nézegettem a bolt kínálatát. Végül arra jutottam, hogy a csipkés horgolt részt és a kötött részt adott esetben eltérő (de egymáshoz passzoló) fonalakból is készíthetjük. Így alakultak ki az alábbi kombinációk.

1. LanaGatto Primula vagy Alize Forever a horgolt, Himalaya MercanSport a kötött részhez

2. Alize Díva mindkét részhez 

3. LanaGatto Primula vagy Ninfea a horgolt részhez, LanaGatto Jaipur a kötött részhez.

4. LanaGatto Primula vagy Ninfea a horgolt részhez, Himalaya Mercan a kötött részhez. Szerencsére, ezeket a fonalakat párosítva nem csak a fehér színt választhatjuk. Máris útjára indult egy piros (Primula/Mercan), egy natúr (Forever/MercanSport) és egy pezsgő (Primula/Jaipur) színű felső is. Az általam készített darab fehér (Primula/MercanSport) lesz.

Tűméret javaslatok a fonalakhoz: a horgolt résznél kb. egyforma vastagságú fonalakról van szó (kivéve a Forevert), ezekhez 2mm-es tűt javaslok. A Forevert 1,75-össel horgoljuk - kicsivel kisebb lesz egy egység, de pálcamagassággal korrigáljuk a végén :) A kötéshez pedig 3,5-4mm-es tűk kellenek, kinek-kinek a kezétől függően.

Mivel a mintadarab nem saját tervezés, úgy döntöttem, hogy a darab "megfejtését" (mármint az én megfejtésemet:) mindenki által elérhető formában, itt a blogban osztom meg :) Ne feledjétek: aki a Budai Gombolyda üzletben vásárol a darabhoz fonalat, azt 10 % kedvezménnyel teheti meg és folyamatos segítséget nyújtunk a darab készítéséhez!

A horgolt minta kiválasztása is nagyon izgalmas volt. Több mintát is kipróbáltam, míg végül az alábbi mellett döntöttem.

                       

A mintát itt találjátok (ahol jobban olvasható, mint az itt megmutatott fotón). A horgoláshoz szöveges segítség:

1. 6 lsz-ből kúszószemmel kört kapcsolunk

2. 1 lsz magasodás és még 11 rp a körívbe (12 rp), kúszószemmel összezárjuk a kört

3. *2 lsz, 1 szem kimarad, kúszószem a következő szembe, 9 lsz, kúszószem ugyanabba a szembe* ismételjük összesen 4x (tehát 4 db 2lszes és 4 db 9lszes ívünk lesz) - kúszószemmel bezárjuk a kört

4. kúszószemmel átmegyünk a következő 2 lsz-es ívbe, 5 lsz, majd 4 db krp a következő 9lsz-es ívbe, 1 lsz, 4 krp ugyanabba a 9lsz-es ívbe, 4 lsz, majd rp a következő 2 lsz-es ívbe. *4 lsz, 4 krp a következő 9lsz-es ívbe, 1 lsz, 4 krp ugyanabba a 9lsz-es ívbe, 4 lsz, rp a következő 2 lsz-es ívbe* ismételjük még 2x.  (Megjegyzés: a rajz nem pont ebben a sorrendben készíti az öltéseket és nem krp-t használ, de a horgolás "rendjéhez" segítséget ad.) 

Az első elemnél elkészítjük mind a 4 kört. A további 3 elemnél a 4. körben a sarkoknál (1 lszes ívek) és a 4lsz-es szárak tetején (2x) kúszószemmel csatlakozunk az előző darabhoz. Egy egységhez 4 elemet készítünk. Amikor mind a 4 elem kész van, akkor az utolsó elem utolsó 4 lsz-es szára helyett egy krp-t készítünk, majd 2 lsz-es íveket horgolunk körben, a teljes egységen. Utoljára ezekbe a 2 lsz-es ívekbe félpálcákat (illetve a Forever fonal esetében erp-ket) horgolunk. Ez lesz egy komplett egység. A felsőrészhez kisebb méretben 10, nagyobb méretben 12 darab ilyen egységre van szükségünk,amelyeket  az alábbi összeállítási rajz szerint kapcsolunk egymáshoz. 

A nagyobb méret pluszban készített 1-1 darabja "fordul" a vállon. Ezeket az egységeket is úgy készítjük, hogy az első négyes egységet meghorgoljuk egészen, majd a következő 4-es egység befejező félpálcás (vagy erp-s) körében már kapcsoljuk az elkészült darabokhoz (a fenti rajzot figyelembe véve). A kapcsolási pontok: csúcsok 3x), a 4 lsz-es ívek teteje (4x), azaz összesen 7 ponton kapcsolunk.

Rövidítések: lsz - lánczsem, rp - rövidpálca, krp - kétráhajtásos pálca, erp - egyráhajtásos pálca, 

Először ezzel kell elkészülnünk. Az általam horgolt darab is halad:) Amikor elkészültem a váll-résszel, a 2. részt - a kötésre vonatkozó útmutatást is itt, egy újabb blogbejegyzésben fogjátok megtalálni.

                             

Mindenkinek jó munkát!

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot