Információ

Szeptember 6-án kendőt kötünk!

Szeptember 6-án kendőt kötünk!

Szeptember 6-án szerdán üzletünk ehavi programjának első darabjaként egy nagyon egyszerű, ám egyszerűségében nagyon mutatós és jól kihasználható kendőt kezdhettek el velünk közösen kötni.

A mintaleírást a Drops Design weboldalán az alábbi linken találjátok, a leírás magyar nyelven (is) elérhető. Úgy szoktam darabokat/mintákat válogatni a programhoz, hogy csak a modelleket nézegetem - egyelőre nem foglalkozok a leírásokkal; a fazon, a kivitelezhetőség, egy-egy szín, egy-egy érdekes megoldás az, ami felkelti a figyelmemet. A "bent maradt" darabok leírásait csak eztán tanulmányozom, ha kell fordítom, ha kell értelmezem, s néha (amikor kell..) javítom. 

Ennél a kendőnél is szükség van egy kis javításra. A kendőtest mintaleírása az alábbi (idézem): "KENDŐ: Körkötőtűn kötjük, oda-vissza az aljánál kezdve és felfelé haladunk. A kezdéshez szedjünk fel 2 szemet 1 szál Alpaca fonallal, a 3 mm-es kötőtűre, és kössünk lustakötéssel. UGYANAKKOR, mindkét oldalon szap 1 szemet, minden 2. sorban, a szélétől a 3. szembe 2 szemet kötve. " Szóval, ezt sajnos így nem lehet megkötni :)

Tehát a helyes leírás (két verzióban):

1. Szedjünk fel a kezdéshez két szemet (a kiválasztott fonallal, tűvel), kössünk lustakötéssel, minden színe sorban az első és az utolsó szemből szaporítsunk. A fonáka sort szaporítás nélkül, sima szemekkel kötjük. Addig ismételjük ezt a két sort, amíg a kendőnk el nem éri a megfelelő méretet. 

2. Szedjünk fel a kezdéshez két szemet (a kiválasztott fonallal, tűvel), kössünk lustakötéssel és az 1. (színe) sorban az első és az utolsó szemből szaporítsunk 1-1 szemet (4 szem). A 2. (fonáka) sort sima szemekkel kössük. A 3. (színe) sorban az első és az utolsó szemből szaporítsunk 1-1 szemet (6 szem). A 4. (fonáka) sort sima szemekkel kössük. Az 5. (színe) sorban kössünk 2 szemet simán, a 3. és 4. szemből (ez a két középső szem!) szaporítsunk 1-1 szemet, majd kössünk még két sima szemet (8 szem). A 6. (fonáka) sort sima szemekkel kössük. A 7. (színe) sorban kössünk 2 sima szemet, a 3. szemből szaporítsunk, sima szemeket kössünk addig, amíg a bal tűn 3 szem marad, akkor a következő szemből szaporítsunk, végül kössünk 2 sima szemet (most 10 szem, később minden színe sorral 2 szemmel több szemünk lesz!). A 8. (fonáka) sorban sima szemeket kössünk. A 7. és 8. sorokat ismételjük addig, amíg a kendőnk el nem éri a megfelelő méretet.

A leírás további része (horgolt szegély és gombok bevonása) rendben van. 

A darabhoz javasolt fonalak pedig - elsősorban - az Alize Angora Gold (Simli) vagy a Schachenmayr fonalcsalád Creative Lace fonala. Előbbiből 1 (maximum 2) gombolyag, a másodikból pedig 2 gombolyag körülbelül elegendő egy megfelelő méretű kendőhöz. A fonalakhoz 4-4,5 mm-es tűt javaslok. 

Azért esett a választásom erre a kendőre, mert nagyon egyszerű elkészíteni: lent kezdjük a háta közepén (a csücsöknél), a két oldalán szaporítva alakítjuk ki a háromszög formát; addig köthetjük, amíg a fonalunk tart, vagy amíg elégedettek nem leszünk a mérettel. És azért, mert jól gondoltam: nagyon jól mutat egyszínűben is (ahogy az eredeti darab is), de bizony nagyon jó tiri-tarkán is. Azt meg már nem is merem mondani, hogy ez tipikusan az a kendő fazon, amihez bármelyik fonal jó a megfelelően megválasztott tűvel készítve. És azért is, mert jó ötletnek tartom a horgolt szegélyt és a bevont gombokat, egyáltalán a gombokat. Nekem a kendőkkel sokszor az a problémám: nem is tudom, hogyan tegyem magamra.. vagy hogyan marad majd rajtam.. jó, mondjuk nem is sok kendőt hordok (hihi... pedig készíteni az egyik legkedvesebb elfoglaltságom:), de erről elsőre azt gondoltam: na, ezt biztosan fel tudnám venni!

Nézzétek! Alize Angora Gold fonal nagyon halvány (jég) kékjéből (4,5 mm-es tűvel) kezdtem az egyszínűt a fent leírt 1. verzió szerint:

                                            

A színeshez pedig (mert már nagyon szerettem volna látni) elővettem a Schachenmayr gyártó Creative Lace fonalának egyik tényleg tiri-tarka, őszi színekben pompázó gombolyagját, amit (4 mm-es tűvel) a fent leírt 2. verzó szerint kötök:

                                           

Várok mindenkit szeretettel! Ne feledjétek, a programon részt vevők a darabhoz választott fonalat *** 10 % kedvezménnyel *** vásárolhatják meg, péntekente pedig - az úgynevezett "követő" foglalkozásainkon - mindaddig (ingyenes) segítséget adunk, amíg a darab el nem készül.

Őszi kendő? Igen! Egyszínű? Igen! Színes? Igen! Mindkettő? IGEN :)

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot