Információ

Csipkés horgolt/kötött női felső 2.

Csipkés horgolt/kötött női felső 2.

Korábbi programunk egyik darabja egy gyönyörű horgolt/kötött női felső. Tudjátok, az eredeti darab hófehér és meseszép! A cél az volt, hogy a képből indulva mi magunk is készítsünk egy ilyet (vagy nagyon hasonlót:).

A horgolt résszel lassal mindenki kész lesz, így most már jöhet a kötés. Ez sem kevésbé izgalmas, mint a horgolás. Van egy rombuszunk, aminek egy-egy (egymással szemben lévő) csücske a darabunk eleje és háta lesz, a másik két (egymással szemben lévő) csücske pedig a két váll. Ezt a darabot kell kötéssel folytatnunk, raglánvonallal alakítjuk az ujját, hónaljat, majd körben kötve készítjük a törzsét és aztán az ujjakat. Ez így elmondva: piskóta :) ugye?

Nos, kötve is piskóta lesz! Sőt, babapiskóta. Mostanában szerepelt a programban néhány olyan darab, ahol remekül megtanultunk "forgolódni" - vagyis hosszabbított sorokat kötni. Itt is erre lesz szükségünk. Nézzük is, mi a feladat!

A teljesen összeállított, horgolt darabokhoz a színén csatlakoztassuk be a kötéshez választott fonalunkat a darab hátán

                                                              

majd szedjünk fel szemeket, minden oldalra 60 szemet, összesen 240 szemünk lesz. UGYANAKKOR helyezzünk el szemjelölőket az alábbiak szerint: a háta azon oldalán, ahol kezdünk, szedjünk fel 36 szemet, jelölő (itt lesz az egyik raglánvonal), folytassuk 48 szemmel (ujja, 24 és 24 szem esik elejére és hátára, ezt is megjelölhetjük), jelölő (itt lesz a másik raglánvonal ezen az oldalon), folytassuk 36 szemmel (fél eleje), jelölő, folytassuk 36 szemmel (másik fél eleje), jelölő (itt lesz az egyik raglánvonal ezen az oldalon), 48 szem (ujja, 24-24 szem itt is), jelölő (itt lesz a másik raglánvonal ezen az oldalon), folytassuk 36 szemmel (fél háta), jelölő. Körbeértünk, zárjuk be a kört, az utoljára betett jelölő egyben a kör kezdetét is jelenti. 

                                                    

1. Kössünk 36, 24, 24, 36, 35 szemet (tehát jussunk el sima szemekkel a (szemből nézett) jobb eleje/ujja raglánvonal találkozását megelőző szemig), a jelölő előtti utolsó szemből szaporítsunk (1 szemből 2 szem technikával), vegyük át a jelölőt, a jelölő utáni szemből is szaporítsunk, kössünk még 2 szemet és a következő szemmel forduljunk meg.

A forduláshoz használhatjuk a német, ún. "szem/szál felhúzós" módszert, de megfordulhatunk egyszerűbben is: sima szemnél tegyük a szálat előre, simaként emeljük át a következő szemet, tegyük vissza a szálat, tegyük vissza a szemet és eztán forduljunk; fordított szemnél pedig tegyük a szálat hátra, fordítottként emeljük át a következő szemet, tegyük vissza a szálat, tegyük vissza a szemet és eztán forduljunk - fordulás után az első szemet csak emeljük át, mégpedig ha sima szemből fordultunk, akkor simán, ha fordított szemből fordultunk, akkor pedig fordítottan.

A német módszerhez itt találtok segédletet: arra kell figyelni, hogy a fordulás szemét - ami látszólag 2 szem - 1 szemként kössük le, amikor újra odaérünk ahhoz a szemhez!

                                              

Fordulás után fordított szemekkel kössünk a jelölőig (oda-vissza dolgozunk a felszedett szemek egy részén!), vegyük át a jelölőt, kössünk még 4 fordított szemet, majd a következő szemmel forduljunk meg. Sima szemeket kötünk a jelölő előtti szemig, abból szaporítunk, átvesszük a jelölőt, a következő szemből is szaporítunk, sima szemeket kötünk az előző fordulás szeméig, kötünk még 2 sima szemet és a következő szemmel fordulunk. Fordulás után fordított szemeket kötünk az előző fordulás szeméig, kötünk még 2 fordított szemet, majd a következő szemmel fordulunk.

Tehát, ha színe (sima sorban) vagyunk a raglánvonalnál szaporítunk a jelölő előtti és utáni szemből, a fonákán pedig nem szaporítunk. Mindig az előző fordulás szeméig kötünk, kötünk még 2 szemet (simán vagy fordítottan, attól függ, melyik oldalán vagyunk a darabnak), majd a következő szemmel megfordulunk. 

Addig ismételjük a fordulásokat, amíg el nem érünk az ujja szemek feléig(válla vonalig)! A munkát ezen a részen úgy hagyjuk abba, hogy sima körben kössük le az ujja közepén található forduló szemet és NEM fordulunk meg többször, hanem tovább kötünk (sima szemekkel) a következő jelölő előtti szemig, így átkerültünk a következő raglán vonalhoz. 

2-3. A következő raglánvonalnál megismételjük az előző raglán vonalnál leírtakat, addig folytatjuk a forgolódást, amíg itt is odaérünk az ujja szemek közepéig. A munkát egy fordított szemmel fejezzük, amiben már NEM fordulunk meg a vállnál, hanem tovább kötünk az elejében az előző fordulás szeméig! Akkor kössünk még 2 szemet, majd a következő szemmel forduljunk meg. Tehát mostantól a fél eleje, ujja, fél háta szemein dolgozunk. Fordulás után kössünk sima szemeket addig, amíg el nem érünk a fél hátában az utolsó fordulás szeméig (közben ne feledkezzünk meg a raglán vonal szaporításáról: mindig, amikor színe sorban vagyunk, jelölő előtt és után szaporítunk!). Addig folytassuk a forgolódást, amíg el nem érünk az eleje és a háta közepéig. A munkát egy sima sorral fejezzük be, amikor a háta közepén már NEM fordulunk meg.

4. Kössünk tovább a következő raglán vonalig, ott ismételjük meg az eddigiket, ha elkészültünk (vagyis kiértünk a válla közepéig), akkor itt is átkötünk a következő raglán vonalig.

5-6. Az utolsó raglán vonalnál is hajtsuk végre a forgolódásokat addig, amíg ki nem érünk a válla közepéig, akkor a háta közepétől az eleje közepéig tartó szemeken folytatjuk a forgolódást (az előzőek szerint).  Amikor kiérünk az eleje és a háta közepéig, a munkát egy sima sorban fejezzük be, mostantól szaporítás és fordulás nélkül körben kötünk.

7. Kössünk egy kört sima szemekkel, majd a következő körben tegyük félre az ujjak szemeit és a továbbiakban csak a felső törzsén kössünk körben. 

A megfelelő háta hossza előtt kb. 8 cm-rel váltsunk át 1-1 szemes, csavart sima szemekkel készített passzé mintára, azzal kössünk 8 cm-t, majd fél-rugalmasan láncoljuk le a darabot.

Szedjük vissza az egyik ujja szemeit zoknitűkre, csatlakozzunk be a szállal, zárjuk be a kört (a hónaljnál legyen a kör kezdete), majd kössünk sima szemekkel. A tervezett ujja hosszában egyenletesen elosztva fogyasszunk (általánosságban minden 8. körben szoktunk egy hosszú ujjú pulóvernél fogyasztani a hónaljvonalban 1-1 szemet). Amikor a tervezett hosszból még hátra van 6-8 cm, akkor itt is váltsunk át 1-1 szemes, csavart sima szemekkel kötött passzé mintára, kössük meg a passzét, majd fél-rugalmasan fejezzük be a darabot. Készítsük el a másik ujját is.

Végezetül a nyakrészen szedjünk fel szemeket (kevesebbet, mint oldalanként 60 szemet), körülbelül 180-200 szem elegendő (attól függ, mennyire akarjuk nyitottan hagyni a nyakrészt). kössünk egy sort 1-1 szemes, csavart sima szemekkel készített passzéval, majd fél-rugalmasan láncoljuk le a darabot. A nyakrész díszítésére, befejezésére használhatunk horgolt szegélyt is, tetszés szerint - de óvatosan, a kevesebb több!

A feladat végrehajtásának sorrendje rajzban:

                                                   

(Én kérek elnézést: a mindenféle szoftverekben, egymás után össze-vissza váltogatva, nem mindig sikerül mindent profin megcsinálni, megrajzolni.. De azt remélem, hogy a lényeg - és itt a sorrend a lényeg - látszik!)

Mindenkinek jó munkát!

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot