Információ

Egy fonalbolt igaz története

Egy fonalbolt igaz története


az milyen már, hogy egyetlen olvasmányélmény egész más útra terel(het)te az eddigi életemet.. pedig így volt.. na jó, nem is egy, kettő.. 

mert két (kézimunkával, konkrétan kötéssel foglalkozó) könyv - valahogy kis különbséggel egymás után kerültek a szemem elé - olvasása után jutott eszembe, hogy tulajdonképpen én tudok kötni

aztán valóban elkezdtem kötni
és rájöttem, hogy ugyan tudok sima és fordított szemet kötni (valahogy), azért ez a tudás édes semmi.. például egyáltalán nem emlékeztem, hogyan kell szemeket felszedni.. nem probléma, aki keres, talál:) és mindjárt láttam, hogy nagggyon sok féleképpen lehet szemeket felszedni.. és nem csak egyféleképpen lehet sima vagy fordított szemet kötni.. és azt is láttam, hogy a szaporítás és fogyasztás művelete sem olyan egyértelmű, hisz azokat is meg lehet oldani így is, úgy is.. és hogy az éppen divatos darabok kötéséhez bizony nem elégséges, ha négyzet alakú egységeket bírok készíteni..

aztán gondoltam egy bátrat és mindent, amit addig tudni véltem, kisöpörtem a fejemből! majd - mivel a tű azért még így is jól állt nekem, jól állt a kezemben, értitek - "újratanultam" az egészet..
kismillió videót és egyéb segédanyagot megnéztem, elolvastam, elérhető mintaleírásokat bogarásztam - éjjel-nappal kötöttem (ahogy azt már mondtam valahol/valakinek, még tűk nélkül is, csak úgy, a fejemben..), mert a tudni vágyó énem nem hagyta, hogy néhány új technika kifogjon rajtam, vagy hogy kedvemet szegje a sok újdonság: ha valamit csinálok, csináljam már "rendesen"

aztán már tényleg "tudtam" kötni. és már "barátkoztam" a fonalakkal.. kezdtem kiismerni azokat.. az alapanyagokat, a felhasználhatóságukat, a tulajdonságaikat.. annyira érdekesnek és varázslatosnak (ha nem nevetnétek ki, azt mondamán, misztikusnak) találtam ezt az egészet, hogy egyszerűen nem volt mese: elkapott a gépszíj.. mert minden fonal szép, és szép darabot kapunk belőle, ha megfelelően választunk alapanyagot, mintát és hozzávaló eszközt.. és ebben annyi de annyi lehetőség rejlik, hogy az én rendszerező agyam ebbe teljesen beleszeretett:)

aztán azt mondtam: akkor én mostantól kötök:) oké.. mit is? magamnak? a gyerekeknek? a lakásba? ez mind érdekes feladat lehet, de valami miatt a cscsemő/gyerek ruhák tetszettek a legjobban. ez nem baj, csak a családban épp nincs egyetlen csecsemő vagy gyerek sem..
ó, nem baj - kipattant az ötlet, hogy akkor is megkötöm, aztán majd jól eladom a kész darabokat:) jó-jó, de hol is? és máris pattant az újabb ötlet: kell egy webes felület, ahol bemutatom és majd jól eladom őket:) és ha már lúd, legyen liba: fonalat is, kötőtűt is, egyebeket is majd jól eladok ott:)
szóval, így lett webáruházam és blogom. egy webáruház, ahol igyekeztem egyre szélesebb kínálatot kialakítani, fonalból, kötött holmikból és megköthető holmikból (is). és minden új megrendelésnél vagy FB kedvelésnél nagyot dobbant a szívem:) megkaptam a kellő megerősítést: nekem ezzel foglalkoznom kell!

aztán jöttem-mentem.. fonalboltba be, kötőscsoportba el, kézimunka találkozóra oda, majd a zuglói Cserepesházban azt mondtam, nekem itt kötőklubom lesz, és, képzeljétek, elhitték: úgyhogy lett! és megismertem néhány rendkívüli embert, gazdagodtam egy sor tapasztalattal és még több tudással.. és nekem minden olyan ebben a témában, mint a jól elültetett mag!

aztán megpróbáltam leírást készíteni.. méretezni.. és kiderült, hogy tudok ilyet:) (na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a debreceni Ruhagyár műszaki osztályán - akkor még gépíróként - eltöltött egy-két év nem volt haszontalan! az osztályon készültek a szabásminták, a műszaki leírások, az anyaghányadok és az osztályhoz tartozó előkészítő szalagon varrták a mintadarabokat.. ahol természetesen mindenkivel összebarátkoztam és mindenki munkáját felderítettem és a szalagon gyakorlatilag minden géphez volt alkalmam beülni.. szóval, tudok szabni, varrni, vasalni, szabályosan gombozni.. egy ideig egyébként sokat varrtam is, de mivel ez nagyon helyigényes feladat, a gyerekek születése után felhagytam vele, de gondolom, olyan ez, mint a biciklizés.. rénézek egy ruhadarabra és gyakorlatilag ki tudom szabni...)

aztán a Gombolyag magazinnal való együttműködésről már itt is hírt adtam, mára már a harmadik olyan magazinszám jelenik meg hamarosan, amelyben az én mintáim is megtalálhatók. öröm ez, nagybetűs öröm:)

és bár nagyon szeretem a jelenlegi (már 20 éve végzett) munkámat is (mert természetesen a gépírás csak a kezdet volt ahhoz, hogy imádott területemen számvitel-ügyvitel szervező legyek, s bár mostanában inkább csak egy hitelcsomagot kezelek egy erre szolgáló szoftverrel, a szerelem nem múlt el), igazság szerint a fonalakban tekeredik az én utam, már látom.. egy ideje..

tehát (ugye, hogy egyenes - fonallal kirakott új vezetett idáig?) elkezdtem álmodozni.. ha én mindig csak a fonalakkal foglalkozhatnék.. ha megállás nélkül csak új mintadarabokat eszelhetnék ki és a mintaleírásaimat készíthetném... ha én.. ha nekem.. ha nekem lenne egy fonalboltom.. hát az, az csuda volna! és itt azt mondtam: igen, erre vágyok, ezt szeretném csinálni eztán!

aztán most ott tartok, hogy szeptember 16-án 13.00 órakor megnyitom a saját fonalboltomat a II. kerület Margit körút 24. számban található üzlethelyiségben, a Gombolyda fonalbolt csoport következő tagjaként, mint Budai Gombolyda:)

ezzel egyidőben a webáruház fonal- és kötő/horgolókellék részlege "bezár", a továbbiakban csak a megkötött darabokat vagy a megrendelhető kötött darabokat lehet megvásárolni, továbbra is időről-időre készülök ingyenes mintaleírásokkal és még tovább szeretném bővíteni egyedi, méltányos áron megvásárolható mintaleírásaim körét is, ahogy a méltán népszerű "Kösd magad!" csomagok is gyakran frissítésre kerülnek majd.
a webáruházhoz tartozó blogban továbbra is hírt adok majd az elkészült új darabokról, a kipróbált/felhasznált technikákat bemutatom (hol képekkel, hol videókkal), továbbá rendszeresen frissítem az áruház FB oldalát is

A Budai Gombolyda üzlethez pedig szintén szervezek egy FB oldalt/csoportot, ahol a bolt dolgairól, akcióiról, elérhető leírásokról, kézimunka foglalkozásokról, közös programokról kaphattok tájékoztatást.

Mindkét üzletben és felületen várok mindenkit továbbra is szeretettel!
Fruzsina

2Hozzászólások

  • Avatar
   Polcza Zsuzsanna
   szept 2, 2015

   Drága Fruzsina ! Örömmel olvasom csodás terveidet és az új üzlet nyitáshoz gratulálok ! Kívánok hozzá sok sok kedves vásárlót és nagyon sok kézimunkázni vágyót , kiket hozzásegítesz tudásoddal alkotásaikban. Ha tehetem a megnyitódon ott leszek ! Zsuzsa

   • Avatar
    Fruzsina
    szept 3, 2015

    Kedves Zsuzsa! Köszönöm és nagy-nagy örömmel várlak a megnyitóra is, és más alkalmakkor is.

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot