Információ

Candy Swirl horgolt sapka

Candy Swirl horgolt sapka

Budai Gombolyda üzletünk FB csoportjának egyik tagja mutatta ezt a mintát: Fruzsina, ezt szeretném meghorgolni:)

Nézzük akkor ezt a sapkát. Nagyon mutatós a minta, főleg egy színátmenetes fonalból - azt gondoltam, mindenképpen meg kell fejtenem, mert magamnak is nagyon tetszik. Megtaláltam hozzá ezt a linket CandySwirl, ahol egy hölgy angolra fordított mintája érhető el, s aki utal az eredeti tervező - ingyenesen elérhető - mintájára.

És elkezdtem, az összefoglalt magyar nyelvű utasítást pedig ezennel közre adom - karácsonyig még elkészülhet néhány sapka:) Üzletünkben sok szép hozzá illő fonalból lehet válogatni!

FIGYELJ!

Az egyik "kolléganő" rámutatott, hogy épp fordítva készült az eredeti sapka és az angol nyelvű leírást készítő hölgy ROSSZ rajzot adott közre:) és mivel én elsősorban a rajz alapján dolgoztam, ezért nem is az "igazi" sapka mintáját adtam közre:)

Ami itt jön leírás, az a rossz rajz szerinti minta - megjegyzem, többen is elkészítettük, így is működik! :)

Magic ring-et készítünk, 12-15 szemből (kisebb méretben elég a 12, nagyobb méretben szebb lesz, ha több szemmel kezdünk).

1. kör: minden (szemre) pálcára 1 erp - jelöljük meg az új kör első pálcáját, a továbbiakban spirálban dolgozunk (tehát a kör első és utolsó szemét nem kell kúszószemmel összekapcsolni)
2. kör, minden pálcára 1 erp és 1 elölről öltött relief pálca 
3. kör: minden olyan pálcára, ahol az előző körben az elölről öltött relief pálcát készítettük előbb 2 erp, majd 1 elölről öltött relief pálca
4. kör: minden olyan pálcára, ahol előzőleg a relief pálcákat öltöttük előbb 3 erp, majd 1 elölről öltött relief pálca
a továbbiakban így dolgozunk - eggyel mindig növeljük a relief elé tett erp-k számát - amíg el nem érjük a fejtető utáni fejkörméretet, akkor szintén így folytatjuk a munkát, csak már nem növeljük az erp-k számát.
Amikor elérünk a homlokhoz, akkor tetszőleges patentmintát, befejezést horgolunk.

Az eredeti minta szerint: minden pálca fölé készítünk egy rövid pálcát, majd a következő körben minden rövid pálca fölé öltünk egyikre 1 db elölről öltött relief-et, másikra 1 db hátul öltött relief-et. A továbbiakban elölről öltöttre elölről öltöttet készítünk, hátul öltöttre pedig hátul öltöttet készítünk - amíg elég széles lesz a befejező patent mintánk.

Képek a saját bekezdett darabomról (ezek a fenti, "rossz-rajzos" leírás szerinti kezdőképek)

És akkor nézzük:

Eredeti mintához tartozó helyes rajz

és az ehhez tartozó leírás

Magic ring-et készítünk, 12-15 szemből

1. kör: minden (szemre) pálcára 1 erp - jelöljük meg az új kör első pálcáját, a továbbiakban spirálban dolgozunk (tehát a kör első és utolsó szemét nem kell kúszószemmel összekapcsolni) - de aki jobb szeret körben dolgozni, azt is lehet, akkor a kör zárásához kúszószemmel kapcsoljunk, majd láncszemekkel magasítuk az új körhöz

2. kör: 1 relief pálca az előző kör pálcájába és 1 erp ugyanabba a pálcába

3. kör: 1 relief pálca az előző kör relief pálcájába, majd 2 erp ugyanabba a pálcába

4. kör: 1 relief pálca az előző kör relief pálcájába, majd 3 erp ugyanabba a pálcába és így tovább

Itt is igaz, hogy amikor már nem növeljük tovább az erp-k számát, akkor egy láncszemet kell készíteni a relief pálca és az erp-k közé (igen, itt ide:). Egyébként pedig a befejezés ugyanaz.

Itt egy kép a helyes rajz/leírás alapján elkezdett darabról: kép

(Az egyik módszerrel balra, a másikkal jobbra tekerednek a relief pálcák.)

Frissítés (ez még a rossz rajzos sapkához:)

mondjuk 5-6 erp-nél több már nem kell! Az utolsó olyan sornál, ahol még növeltük az erp-k számát, de a következőben már nem fogjuk, az erp-k után készítsünk egy láncszemet és csak azután készítsük el az elölről öltött relief pálcát - és ezt a kört ismételjük addig, amíg el nem érjük a sapka kellő magasságát!

(Az eredeti mintában csak 4-ig növeli egyébként az erp-k számát, de én 4-es tűvel dolgoztam egy ehhez való fonallal - én keveselltem és növeltem 6-ig, de ez már elég volt - de ha mondjuk 6-os tűvel dolgoztam volna, lehet, hogy nekem is elég lett volna 4-ig növelni és onnan,  a plusz láncszemmel ismételni),

Szóval. mindent összerázva - jó kis minta ez, így is, úgy is.

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot