Információ

Pineapple női felső

Pineapple női felső

Mint tudjátok, elindult a naaagy tél végi fonalkiárusítás a Gombolyda üzleteiben - így nálam is. Ahogy fogynak (mert bizony, fogynak:) a téli fonalak, folyamatosan rendezgetem a polcokat - szeretem tetszetősen bemutatni az éppen aktuális kínálatot. Eddig kicsit háttérbe voltak szorítva a pamut, bambusz, pamut-akril, vékony akril, viszkóz fonalak, de ilyenkor - amíg meg nem érkezik a teljes tavaszi-nyári kínálat - megállás nélkül csinosítom az üzletet. Már most sikerült néhány tavaszi színekben pompázó polcot összeállítani.

S hogy miért mesélem ezt el nektek? Nos, a nagy rakodás közben kezembe akadt a Lana Gatto fonalcsalád Glitter nevű fonala (250 gr/280 méter, fényes/csillogós fonal). Eddig észre sem vettem, micsoda pompás színei vannak. Nézegettem.. forgatgattam.. mit is kellene vele/belőle csinálni. Egy halvány zöld gombolyag valahogy a kezemben ragadt egész napra. Kicsit később odaértem a Lana Gatto Sugar fonalához, azokon a polcokon is rendet szerettem volna rakni. Hogy-hogy nem, megakadt a szemem egy halványzöld gombolyagon. És persze egyből tudtam, hogy ez a két zöld szeretni fogja egymást én pedig őket együtt. De mi is legyen belőlük.. Nemrég készítettem egy kötött kendőt (Pineapple Delight Shawlette), annak az ananászmintája annyira szép, hogy "belekötöttem" ezekbe a zöld gombolyagokba. És már papírt elő.. rajz.. méretek.. szemszámok... 

Szóval, készítettem egy női felső mintát és el is kezdtem kötni. De nem a zöldekből:) Mert azokra bizony lecsapott egyik kötős társunk. És gazdára talált még egy ellenállhatatlan szürke/ezüst, egy mandarinos páros és egy bézs/barnás árnyalat is.

Az elkészült darabot itt láthatjátok - elégedett vagyok, nagyon szép lett. Még így is, hogy egy kicsit "zizi" a darab a két használt szín elég nagy eltérése miatt. A már szintén készülő többi darab színei közelebb vannak egymáshoz, kicsit "tisztább" lesz az összkép, úgy hiszem, mindegyik darab gyönyörű lesz, majd mutatom.

Úgy döntöttem, mivel a felhasznált mintaelem nem saját terv, így ezt a mintát - ebben a bejegyzésben - közreadom, akinek tetszik, készítse el. S miközben ezt kitaláltam, fejben elkészült a darab még néhány fonalból, mert az az igazság, hogy ez a darab több fonalunkból is nagyon jól mutatna. 

Tehát a mintát is több fonalra adom közre:) Válogassatok kedvetekre.

Méretek/Szemszámok

S M L
Mell/csípőbőség 98 cm 110 cm 120 cm
Háta hossza 48 cm 50-52 cm 56 cm
Háta hossza karöltőig 30 cm 32-34 cm 34 cm

A darabot lentről felfelé körben kötve készítjük hónaljig, onnan külön kötjük az elejét és külön a hátát. A darab aljában (csípőnél) használjuk az ananászminta rövidített változatát (18 szemes minta ismétlése), majd az eleje nyakrészében megkötjük az eredeti kendő mintából a felső részben található teljes ananász-elemet. 

Nézzük a kezdéshez szükséges szemszámokat a különböző - szóba jöhető - fonalak/tűméretek esetében.

LanaGatto Sugar/LanaGatto Glitter párosítás, Himalaya Perlina, Plassard Ravinala 4 (max. 4,5) mm-es tűvel kötve: 198/216/252.

Himalaya Mercan Sport, LanaGatto Primula, LanaGattto Ninfea, Alize Bella, FibraNatura CottonTrueSport 3 mm-es tűvel kötve: 216/252/306.

Rugalmas kezdéssel szedjük fel a kiválasztott fonalból a szükséges szemszámot, zárjuk be a kört, jelöljük meg a kör kezdetét (ez lesz a jobb oldala), majd lusta kötéssel (körben kötésnél egy kör sima, 1 kör fordított szemekkel) készítsünk 4 sort (2 bordát). A következő körtől harisnyakötéssel (körben kötésnél minden kör minden szeme sima) dolgozunk tovább, UGYANAKKOR rögtön az első körben indítjuk a 18 szemes (többször ismételt) mintaegység kötését. Ehhez az alábbi linken található mintaleírás 4. oldalán található "Chart A" mintatábla 1-9. sorát kell lekötni. Mivel körben kötünk, a mintatáblát mindig jobbról balra olvassuk és a nem jelölt, páros sorokban végig sima(!) szemeket kötünk. 

A minta elkészülte után harisnyakötéssel dolgozunk a karöltőig. Aki igényli, használhat derékformázáshoz fogyasztást/szaporítást. Ehhez kb. a 16-18 cm-nél 4 körönként a jelölők előtt és után fogyasszunk 1-1 szemet, összesen 3x, majd - mivel a szemszámokra a mellbőségnél szükség van, 8 sor után szaporítsunk a jelölők előtt és után 1-1 szemet, szintén összesen 3x. Fogyasztásnál a jelölő előtt balra dőlő, a jelölő után pedig jobbra dőlő fogyasztást használjunk. (Oldalunk korábbi bejegyzéseiben ehhez videósegédlet található:). Szaporításnál minden helyen az 1 szemből 2 szem technikát használjuk.

Amikor elérjük a Háta hossza karöltőig méretet, akkor a következő körben már csak az eleje darab szemein dolgozunk (a háta szemeit figyelmen kívül hagyva, vagy öltésfogóra félre tesszük, kinek, hogyan kényelmes). Innentől oda-vissza kötünk, színe sorokban sima, fonáka sorokban fordított szemekkel, a karöltőnél - mindkét szélén - 4-4 szemet mindig sima szemmel kötünk (lusta bordákat kialakítva). A lekötendő minta egység 37 sor. Ahhoz, hogy épp a nyakhoz essen a befejező sor, meg kell mérnünk, hogy ennyi sorunk hány cm. A karöltő nyitásától még annyit kell kötnünk, hogy a minta 37 sorával épp (vagy mondjuk 1 cm híjján) elérjük a Háta hossza méretet. 

Mivel páros szemszámokkal dolgozunk, ahhoz hogy a közepe tényleg a közepe legyen, a mintaelem kötését megelőző sorban a középső két szemet kössük össze, erre az összekötött szemre kerül majd a mintaegység közepe, ami egy 1/5 jelzéssel ellátott szaporítással kezdődik. Figyeljünk, hogy a középső szem, mindig a középső szemre essen! A mintaegységet a már közreadott linken található leírás 5. oldalán "Chart B" jelzéssel találhatjátok, abból az "upper part" jelzéssel elátott mintatábla 1-37 sorát kell lekötni. Itt oda-vissza dolgozunk, a színe sorokat jobbról balra olvasva kötjük, a nem jelölt páros (fonáka) sorokat pedig fordított szemekkel kötjük (a ráhajtásokat is fordított szemként kell kötni).

Amikor elkészültünk az elejével, a befejezéshez több lehetőségből választhatunk. Lehet a nyakhoz is 2 lusta bordát kötni, a vállak szemeit majd (ami a mintás rész mellett marad 2 oldalon szem az épp elég a vállhoz!) kötést utánzó öltéssel összevarrva. Választhatjuk azt, hogy az egész darabot leláncoljuk, majd a kész darabokat a színén, matracöltéssel összevarrjuk a vállán. De választhatjuk azt is (szerintem ez a legszebb), hogy a vállak szemeit félretéve a mintást részt horgolótűvel fejezzük be, így: 2 szemet egy rövidpálcával összehorgoljuk, készítünk 1 (vagy 2 ) láncszemet, majd ismét 2 szeme 1 rövidpálcával összehorgolunk, és így tovább, amíg befejezzük a minta valamennyi szemét, a vállak szemeit ismét félretesszük és végül majd kötést utánzó öltéssel állítjuk össze a vállakat.

Az általam kötött darab (igen, enyém lett a bézs/barnás verzió:) horgolótűvel van befejezve. Mutatom, milyen lett:

                          

Az eleje után természetesen kössük meg a hátát is, csatlakozzunk be  a szállal (egy színe sort kezdjünk), majd a karöltőknél itt is 4-4 szemet kössünk mindig sima szemekkel, egyébként pedig harisnyakötéssel dolgozzunk. A befejezést igazítsuk az eleje befejezéséhez - ha lusta bordákat készítettünk, akkor itt is, ha csak simán leláncoltuk a nyakrészt, akkor itt is, ha pedig horgolótűvel dolgoztunk, használhatjuk azt a módszert itt is.

                                                                                     

Végezetül nincs más dolgunk, mint egy hideg vizes áztatás/kiterítés/kiigazítás/száradás után boldogan viselni az elkészült gyönyörű felsőnket:)

Bár már nagyon várjuk az idei tavaszi-nyári fonalújdonságokat, azért a jelenlegi készletből is készülhetünk, készíthetünk egy-egy klassz darabot. Kíváncsian várom az elkészült darabokról készült fényképeket, amiket a bejegyzés hozzászólásaként meg is mutathattok.

Jó kézi munkázást,

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot