Információ

Szemfelszedés módszerei, darabok összeállítása

Szemfelszedés módszerei, darabok összeállítása

Hosszú kihagyás után végre alkalmam adódott néhány videó készítésére. Köszönöm a segítséget egyik lelkes kötős társunknak. A felvételek a Budai Gombolyda üzletben készültek - ne lepődjetek meg, ha néha "elmegy" egy-egy villamos, vagy bezáródik a szomszéd társasház ajtaja.. "Normál" menetben ezek nem (annyira) zavaró hanghatások - de így persze, néha felfigyeltünk rájuk. A felvételek tehát nem stúdió minőségű felvételek, de azt remélem, hogy ennek ellenére is hasznosak lesznek.

Senki nem szereti (vagy legalábbis én még alig hallottam ilyet:) összevarrni, összeállítáni a kész darabokat. Sokszor aggódunk a varrás minőségén, kinézetén, s halogatjuk. Tudok olyan darabokról, amik gyakorlatilag teljesen elkészültek, már "csak" a varrás hiányzhik. De az nagyon...

Szóval, néha nem ússzuk meg a varrást, de amikor lehetséges, kiválthatjuk például a kötést utánzó öltések (kitchener stitch) használatával. A vállak összeállítása például igen "kényes" feladat, ha ez nem szépen sikerül, csapni valónak érezhetjük az egész darabunkat. A vállak összevarrására például kiváló. Próbáljátok ki ti is!

                                        

Azonban továbbra is szükség van varrásra. A darabokban készített holmik egyes darabjait bizony össze kell varrnunk. Ehhez azonban azt javaslom, hogy az úgynevezett "matracöltést" használjátok. Ilyenkor a munka színén dolgozunk (a darabokat színével egymás mellé fektetve), kiküszöböljük a nagy, vastag, zavaró bordák keletkezését. Én így csinálom:

                                        

A weboldal indításakor készült néhány videót nagyon is ideje volt újabbakkal kiegészíteni. Például a szemfelszedéshez - a korábbiakkal ellentétben - több módszert is használok.

Amikor nincs különösebb módja a szemfelszedésnek előírva és a munkadarab sem igényel speciális kezdést, akkor én ezzel a módszerrel szedem fel a szemeket:

                                     

                                                           

Az előbbi módszer nagyon szép kezdő szemsort eredményez, de egy picit rugalmatlan. Ahhoz, hogy a darabunk rugalmas legyen - néha erre kifejezetten szükség van - használhatjuk az ún. rugalmas kezdést, vagy extrém esetben a rugalmas kezdést dupla szállal. Így készülnek:

Rugalmas kezdés                                                                          Rugalmas kezdés dupla szállal

             

Mostanában többször is használtam az úgynevezett ideiglenes (provisional cast on) kezdést. Ezt készíthetjük horgolótű (láncszemsor, aminek a hátsó szálaiba böködünk) segítségével is, de én jobban szeretem a kötőtűs módszert. A "waste yarn" (vagyis hulladék/szemét/maradék fonal) használata nagyon egyszerű, a fonallal hurkolt szemek jól használhatók mindkét irányba.

Ezt is megmutatom nektek. Az első videóban magát a kezdést láthatjátok (szemek felszedése, majd kötés az egyik irányba), a másik videón pedig a szemek újrafelszedését és a kötés indítását a másik irányba nézhetitek meg. Ezzel a módszerrel készítettem már ún. dupla sapkát: a homlok passzé részénél indítjuk a kötést, megkötjük egyik irányba (egyik fonalból) a sapkát, majd az újrafelszedett szemekből a másik irányba indulva (akár egy másik fonallal) a másik sapkát, melyeket aztán "egymába tudunk forgatni". 

                               

                                                                 Hulladék fonal használata a szemfelszedéshez

                                   

                                                      Szemek újra felszedése, kötés indítása a másik irányba

Továbbgondolva ezt a már ismertetett módszert, kiválthatjuk a hulladék fonalat eleve egy másik damillal (összeszerelt, vagy nem összeszerelt változatban, mindegy). Ekkor így dolgozunk:

                                         

A darab elkészültekor - ahogy a készített darab megkívánja - befejezhetjük az egyik kötésirány végét leláncolással, majd indíthatjuk itt is a már eleve a damilon lévő szemek használatával a kötést a másik irányba, de választhatjuk azt is, hogy a darabot befejezetlenül hagyjuk, a damilon lévő szemeket pedig - összefordítva - kötést utánzó öltéssel összevarrjuk a másik irányú kötés szemeivel.

Nos, itt-ott keresem a szavakat, néha a hangom is megbicsaklik - elnézést, még össze kell csiszolódnom az új "operatőrömmel". De reméljük, így is hasznát tudjátok venni a most készült felvételeknek.

Azon túl, hogy mindenkit a kötésre/horgolásra biztatok, azt is szorgalmazom, hogy legyünk nyitottak az új dolgokra - főleg, ha azok megkönnyítik a munkánkat.

Hamarosan folytatás következik:)

Fruzsina

                  

2Hozzászólások

  • Avatar
   Hanna
   febr 18, 2020

   Nagyon hasznos volt nekem az összevarrásos video. Köszönöm. Mondjuk, ki lehetne hangsúlyozni, hogy a munka színén dolgozunk és a fonal végig a tűk alatt marad .

  • Avatar
   Hanna
   febr 21, 2020

   Az előbbi bejegyzésem a vállvarrásra vonatkozott. Ami az ujj hozzávarrása a vállhoz, valamint az oldalak összevarrását illeti simább az összevarrás, ha mindig alulról öltünk a szembelévő rész szemébe. A varrószál a két rész között valamelyest kereszteződik. Ajánlom szíves figyelmükbe.

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot