Információ

Jegyzetek az Elinor's Mistery kardigánhoz

Jegyzetek az Elinor's Mistery kardigánhoz

Ez a kapucnis kardigán (a Drops Design egyik modellje, amelynek leírását itt találjátok, magyarul) egy korábbi programunk volt. Természetesen, "Gombolydásítottuk". Több szempontból is. Nemcsak fonalat ajánlottam a darabhoz a Gombolyda kínálatából, hanem menet közben úgy alakult, hogy a darab bevarrott ujját varrás nélkül készítettük el. Jól hangzik, ugye?

Nos, nézzük a kötéshez szükséges információkat. A programban a kardigánt Himalaya Everyday és Alize Angora Gold fonalak párosításával kötöttük. Emiatt először is át kellett számolni a leírásban megadott szemszámokat. A mintával és 5,5 mm-es tűvel kötött próba: 18 szem = 10 cm. Írom sorban a javaslatokat ehhez a fonalhoz és ehhez a tűhöz. Az eredeti leírásban szereplő valamennyi méretet átszámoltuk. A méretek az alábbiak: S, S/M, M/L, XL és XXL.

HÁTA kezdés: 76, 82, 88, 94 és 100 szemmel. Fogyasztás/szaporítás a derékrészhez: a leírásban 4 szem fogyasztása és 10 szem szaporítása szerepel, mi ezt 4-4 szemmel készítettük. Fogyasztás amikor a darabunk kb. 8-10 cm és még egyszer a következő mintaegység sima részében, szaporítás pedig a következő 2 mintaegység sima részében. Az előírt (vagy a számunkra megfelelő - háta hossza karöltőig!) méretnél a karöltők kialakítása jön. Mi a "klasszikus" 3-2-1 módszerrel dolgoztunk. (Színe sorokban kell végrehajtani a szemek befejezését, először 3 szemmel, majd 2 szemmel, végül 1 szemmel.) A teljes háta hossza előtt kb. 1,5 cm-rel a darab közepén (a nyakrészhez) tegyünk öltésfogóra annyi szemet, hogy a vállakra egyenként 16+6, 16+6, 17+6, 17+6, és 18+6 szem maradjon. A +6 szemeket a nyakrész két oldalán elfogyasztjuk/befejezzük, 1x 2 szemet, majd 1x 1 szemet mindkét oldalon. Végül 16, 16, 17, 17 és 18 szem marad a vállakhoz. Sem a nyakrészhez félretett szemeket, sem a vállak szemeit nem kell befezejni, tegyük azokat félre.

BAL ELEJE: kezdéshez 42/44, 49, 52 és 55 szemet szedjünk fel. Figyeljünk, hogy az eleje közepétől(!) számított 7. szemet (nem a 6. szemet, mert 7 szemmel szebben jön majd ki a gomblyuk!) minden sorban (színén és fonákán is!) fordított szemmel kössük. Derékrésznél fogyasszunk/szaporítsunk ugyanúgy, ahogy a hátában, majd ugyanott és ugyanúgy kezdjük a karöltő formázását, mint a háta darabban. Amikor a teljes háta hossza méretből még hiányzik kb. 3-3,5 cm, akkor elkezdjük a nyakkivágást formázni - ehhez tegyünk félre annyi szemet öltésfogóra, hogy 16+4, 16+4, 17+4, 17+4, 18+4 szemünk maradjon a vállakhoz. A +4 szemeket elfogyasztjuk, 1x 2 szemet és 1x szintén 2 szemet a nyakkivágás mellett, 2 egymást követő színe sorban. A végén így itt is 16, 16, 17, 17 és 18 szemünk marad a vállakhoz. MIndenképpen a bal elejét készítsük el először - így látjuk majd, hogy hány bordánk van, könnyedén be tudjuk osztani a gomblyukak helyét!

JOBB ELEJE: mindenben megegyzik a BAL elejével, kivéve, hogy itt a fordított szem előtti 6 szemben - az előre beosztott helyeken - elkészítjük a gomblyukat (a 3. és 4. szemet kössük össze, készítsünk egy ráhajtást - majd a következő sorban a ráhajtást kössük le minta szerint). 

Amikor elkészültünk a 3 külön darabbal, akkor a vállak szemeit kötést utánzó öltéssel varrjuk össze. Most készíthetjük el az ujjakat, DE nem külön darabban, utólag bevarrva - hanem azonnal a helyén :)

Összeállítás után így néz ki a karöltőnk:

                                                                  

A fehér jelölő a váll vonalában van, a 2 zöld jelölő pedig egy tól-ig -ot jelöl - egyiktől a másikig kell felszedni 10 szemet. Itt ez "jött be" - így tud aztán szépen illeszkedni a bordás minta az eleje/háta darabhoz. Nem mintás vagy nem így mintás daraboknál elég lehet 6-8 szem is! Tehát a szálat becsatlakozva felszedtem a darab karöltővonalának közepén 10 szemet, majd elkezdtem kötni a minta szerint és az alábbiak szerint haladtam: színén +1 szemet felszedtem a sor végén a karöltő vonalába öltve, fonákán szintén +1 szemet felszedtem a sor végén a karöltő vonalába öltve. Ezt megcsináltam kb. 8x (itt mondjuk másfél-2 bordát haladtam), majd a továbbiakban szaporítottam is. Tehát a sor elején szaporítottam, a sor végén pedig felszedtem egy újabb szemet (színén és fonákán is). Nézzétek, hogy alakult az ujja "kuglija":

            

             

Addig dolgoztam így (sor elején szaporítás, sor végén + szem felszedés) amíg annyi szemem lett a tűn, mint a külön kötött ujja legszélesebb pontján, hónaljnál. Ez a méretezésben kb. így jön ki (bár függ a karöltő hosszától!): 46, 48, 52, 56 és (max.!) 60 szem. Amikor elértem a karöltő azon részére, ahol a fogyasztások készültek, ott elhagytam a sor eleji szaporításokat és bár sor végén felszedtem a +1 szemet (hiszen így tudtam "haladni" a hónalj felé), de fordulás után mindig 2 szemet összekötöttem - tulajdonképpen tartottam a szemszámokat. Amikor a karöltő valamennyi helyére szedtem fel szemeket, akkor egyszerűen bezártam a kört és a továbbiakban körben dolgoztam, hónaljtól csukló felé. 4 helyen fogyasztottam, egyenletesen elosztva, 1-1 szemet a hónalj belső vonalában (ami egyben a kör kezdete is, így a jelölő előtt és a jelölő után kötöttem össze szemeket, méghozzá az előttti szemeket balra dőlve, az utáni szemeket pedig jobbra dőlve). Csuklónál a szemszámok: 38, 40, 44, 48 és (max.!) 52 szem. 

Tipp: a darab mintája - nem számítva a bevezető sort! - tulajdonképpen 3 sor fordított után egy sor sima. Nos, ezt meg is lehet fordítani, azaz 3 sor sima után egy sor fordítottal kötni:) Az ujját és a kapucnit már így készítettem. Csak arra kell figyelni, hogy a színén 3 sima sor után jöjjön egy borda. 

Készítsük el tehát mindkét ujját, majd varrjuk össze a darab oldalait, matracöltéssel.

Ezt követően készítjük a kapucnit. Ehhez felszedünk a tűre 5 szemet, majd hozzászedjük (kötjük!) a jobb eleje darab nyakkivágáshoz félretett szemeit, felszedünk néhány szemet ott ahol formáztuk a nyakkivágást, tovább haladva hozzászedjük (kötjük!) a háta nyakrészhez félretett szemeket, ismét felszedünk néhány szemet ott ahol formáztuk a nyakkivágást, majd hozzászedjük (kötjük!) a bal eleje darab nyakkivágáshoz félretett szemeit is, majd a darab elé felszedünk még 5 szemet. Kb. 70 és 90 szem közötti szemszámunk legyen a tűn. Kössünk le egy mintaegységet, majd a következő mintaegység sima részében (a színén) egyenletesen elosztva szaporítsunk (az elé és mögé szedett 5-5 szemekbben NEM!) max. 14-16 szemet, a továbbiakban ezzel a szemszámmal dolgozunk végig. Kössünk addig, amíg a kapucni magassága el nem éri a megadott (vagy általunk) kívánt cm-eket, majd osszuk kétfelé a szemeket és itt is kötést utánzó öltéssel állítsuk össze a kapucnit (a fejtetőn, középen megvarrva).  Ezt követően azt az 5-5 szemet, amit elé és mögé felszedtünk most behajtjuk a kapucni belsejébe és végig hozzávarrjuk a kapucni belső részéhez. 

Tehát olvassuk az eredeti leírást és használjuk hozzá ezeket a kiegészítéseket. Természetesen a bevarrott ujj készítéséhez lehet használni az eredeti leírás javasolta módszert is, akkor az alábbi szemszámokra lesz szükségünk. Kezdés: 38, 40, 44, 48 és 50-52 szem. 5 alkalommal az ujja hosszában (karöltőig) egyenletesen elosztva szaporítsunk 1-1 szemet (összesen tehát 10) szemet, majd amikor elérjük az előírt (vagy általunk kívánt) cm-eket, akkor az ujja ívének formázásához fejezzünk  be 3 szemet 1 alkalommal, 2 szemet 1 alkalommal és 1 szemet 1 alkalommal (ez a klasszikus 3-2-1!), majd kössünk még kb. 5 cm-t. A maradék szemeket láncoljuk le. Még egy ujját kötünk, a kész ujjakat bevarrjuk a helyükre. 

De, én mondom: soha többet nem készítek bevarrott ujjat bevarrva:)

                                   

Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, bátran próbáljátok ki.

Sok sikert a darab elkészítéséhez. A korábbi programban részt vevők kardigánjai közül egy már elkészült, FB oldalunkon/csoportunkban be is mutattuk. Most kész lettem én is, még készül 3 darab, de tudom, hogy lesz még, aki csatlakozik:)

Jó munkát mindenkinek,

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot