Információ

Bárányos-szívecskés kötött sapka

Bárányos-szívecskés kötött sapka

Tudjátok, valahogy a frász kerülget a maradék fonalaktól. Én nem vagyok az a "majd jó lesz csíknak" típus.. De természetesen, alapanyagot nem dobunk ki.. Szóval, akkor vagyok nyugodt és maradéktalanul elégedett, ha a bekezdett gombolyagok elhasználódnak. Ha nem is az alapdarabhoz (ami miatt megbontottam őket), de egy ahhoz kapcsolódó, illő darabban mindenképpen.

Így esett, hogy keresgéltem a Starry Night Jumper maradékaihoz valamit.. Himalaya NewTweed fonal lilájából és világos szürkéjéből dolgoztam - eggyel nagyobb mérethez már nem lett volna elegendő a 3-1 gombolyag, a megkötött mérethez viszont nem kellett mind..

Ehhez a fonalhoz nagyon is illik (bár most épp nincs "szezonja") az a sapka, amit végül kiválasztottam - és megvalósult a teljes fonalkihasználtság:) Ráadásul sapkát kötni azért jó, mert egy (legfeljebb két) délutánocska/este alatt elkészül - nekem mindig jól esik egy-egy gyors "pipa" a sok nagyobb bekezdett darab között.

A sapka eredeti mintáját itt találjátok, angol nyelven, Donna Kay terveztve és a Treeoflife Design adta közzé.  Azonban annyira egyszerű a dolog, hogy itt, ripsz-ropsz le is fordítom nektek:) Mármint nem szó szerint:) Csak "annyira", hogy ti is megköthessétek. Méretek: 43 cm/48 cm/54 cm fejkörméret, 17/18,5/19,5 cm magasság. Én a 2. méretet kötöttem és épp jó rám.

Szükség van 3 színre, zoknikötőtű készletre, szemjelölőre és a végén egy merkelő/varrótűre. Szedjünk fel a fő színnel 84/96/108 szemet, zárjuk be a kört, jelöljük meg a kör kezdetét, majd 2-2 szemes patentmintával kössünk kb. 4,5-5 cm-t. Kössünk 2/2/4 kört sima szemekkel, majd a következő körben indítsuk el a 12 szemes bárányos-szíves mintát a leírásban található mintarajz szerint. Ismételjük egymás után a mintaegységet 7/8/9x. Kössük végig a mintarajz 21 sorát. Figyeljünk, hogy amikor egy-egy színnel 5 szemnél többet kötünk (tehát hátul túl sokáig van "elengedve" egy másik szín), akkor a vezetett szálakat keresztezzük meg, így nem fognak "lifegni".

Miután megkötöttük a rajz összes sorát, akkor indítjuk a fogyasztást az alábbiak szerint.

1. kör: *10 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig, 7/8/9 szemet fogyasztottunk.

2. kör: és minden páros kör, csak sima szemekkel kötünk

3. kör: * 9 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

5. kör: * 8 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

7. kör: * 7 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

9. kör: * 6 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

11. kör: * 5 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

13. kör: * 4 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

15. kör: * 3 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

17. kör: * 2 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

19. kör: * 1 sima szem, 2 szemet simán összekötünk * ismételjük végig

Végül kettesével összekötjük a szemeket, a maradék 7/8/9 szemet pedig "elvarrjuk" - ehhez vágjuk el a szálat, fűzzük be a varrótűbe, majd a kötés irányába haladva szedjük át a szemeket a varrótűre, végül húzzuk össze, öltsünk be a fonákára és dolgozzuk el a szálat.

Én a felhasznált három fonalat összekeverve pom-pomot is készítettem, nekem így lett "kerek" ez sapka. Aztán majd mutassátok a klassz baris-szíves sapkáitokat:)

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot