Információ

Őszi horgolt dekorációk

Őszi horgolt dekorációk

Olyan gyorsan telik az idő.. Egyik idénytől a másikig (tavasz/húsvét, nyár, őszi/halloween, tél/karácsony) alig készülök el néhány dologgal, annyi minden van még tervben minden évben, de mire észbekapok, már megint válthatok..

Liba, csibe, kacsa után máris nyúl, tojás, aztán a nyári szezonban egyéb állatkák és horgolt mindenféle, hopp, máris tök, gomba, levél, sün, hisz ősz van, de aztán mire kettőt számolok, már rénszarvas, télapó, hóember, őzike és mindenféle karácsonyi kiegészítő. Az utóbbi időben különösen érzem ezt a gyorsaságot, megpróbálok valahogy lépést tartani. Most őszi dekorációkat horgoltam, készült néhány tök, makk, süni és mindenféle levelek.

Szeretném, ha ti sem maradnátok ki a készülődésből, találtam néhány egyszerű mintát (angol nyelven), amit lefordítottam és arra buzdítalak titeket, hogy horgoljátok meg velem, s díszítsétek vele ti is nappalitokat, erkélyeteket, munkahelyeteket.

Makk/tölfgyfalevéllel

Világos barnával kezdjünk (a fonalhoz illő tűvel), 2 láncszem, a tűtől a másodikba 5 rp (rövidpálca). A következő körben minden szembe 2 rp. A következő körben 1 rp és a következő szembe 2 rp, 5x. A következő körben 4 rp és a következő szembe 2 rp, 3x. Horgoljatok 4-5 kört 18 rp-vel, majd a következő körben fogyasszunk (és tömjünk), 4 rp, 2rp-t összehorgolunk 3x. A következő körben is fogyasztunk, 1 rp, 1 rp-t összehorgolunk 5x. Végül az rp-ket kettesével összehorgoljuk, dolgozzuk el a darab végét.

Sötétebb barnával dolgozzunk ugyanúgy, mint a világosabb barnával addig amíg 18 szemünk lesz, kezdésnél hagyjuk kb. 60 cm hosszú szálat (ez lesz majd a kalap szára!). A következő körben 8 rp és a következő szembe 2 rp, 2x, majd a következő körben fogyasszuk is vissza: 8rp és 2rp-t összehorgol, 2x. Végül kúszószemekkel menjünk körbe minden szemen, dolgozzuk el a darabot, hagyjunk egy kicsit hosszabb szálat, ezzel rögzítsük a kupakot a világosabb barnából készített makkra. A kezdésnél hagyott kb. 60 cm-es szálat húzzuk ki a kalap színére, láncszemeket készítsünk mondjuk 7-8-at, majd kúszószemekkel menjünk rajtuk végig, végül a szálat rejtsük el a kalap és a makk között. (Képek forrása: https://www.crochetnow.co.uk)

                

A levélhez készítsünk 19 láncszemet, a tűtől a második szemnél indulunk a láncszemek hátsó szálába öltve, 5 rp, 6 fp (félpálca) , 6 erp (egyráhajtásos pálca), az utolsó szembe pedig 5 erp, majd folytassuk a másik oldalon, a láncszemek első szálába öltve, 6 erp, 6 fp, 5 rp. A következő körben az először készített rp-be dolgozunk. Rp a következő szembe, fp a következő 2 szembe, 2 erp a következő szembe, 2 láncszem, kúszószem oda, ahová a 2 erp-t is készítettük. Kúszószem, majd a ismét rp, fp.. erp.. stb. Egyik oldalra 2-3 ilyen "levélszirmot" készítünk, amikor már csak kb. 3-4 szemünk van hátra, akkor rp, fp, erp, a fenti középső szembe 4 erp, majd erp, fp, rp. A másik oldalon úgy készítjük a levélszirmokat, hogy kúszószem után 2 láncszem, majd ugyanoda ahonnan indultunk 2 erp, a következő 2 szembe fp, a következő szembe rp, majd kúszószem és még egy kúszószem, aztán ismét 2 láncszem, stb., amíg körbe nem érünk. Végül készítsünk a levél száraként 8-10 láncszemet, a tűtől a második szemnél kezdve rp-ket horgoljunk minden láncszembe, végül dolgozzuk el a szálat.

Egy vastagabb akril fonalból (mondjuk 5-6 mm-es tűvel) készítsünk láncszemsort, amire aztán majd a varrással/ragasztással összeállított leveleket és makkokat rögzítjük. Tádám, ez kész is van :)

Süni minta

Varázskörbe készítsünk 5 rp-t és egy 6 erp-ből álló ún. bobble-öltést. (Bobble öltés: 1 élő hurok van a tűnkön, ráhajtunk, beszúrunk a kijelölt szembe, felveszünk egy hurkot - így három hurok van a tűnkön - és egy újabb hurokkal 2 hurkot összehorgolunk, 2 hurok marad a tűnkön, isméljük a ráhajt, hurkot felvesz, 2 hurkot összehorgolunk öltéseket addig, amíg összesen 7 hurkunk lesz a tűn, majd ezt a 7 hurkot egyszerre, egy újabb hurokkal horgoljuk össze.)

A következő körben minden szembe 2 rp-t készítsünk (12 rp). A következő körben (1 rp, 1 bobble) 6x (6 rp és 6 bobble). A következő körben minden szembe 2 rp-t horgoljunk (24 rp). A következő körben (1 rp, 1 bobble) 12x (12 rp és 12 bobble). A következő körben minden szembe rp-t készítünk (24 rp). A következő körben ismét (1 rp, 1 bobble) 12x (12 rp és 12 bobble). A következő körben minden szembe rp-t készítünk (24 rp). A következő szembe úgynevezett hátulról öltött relief félpálcát készítünk minden szem köré az előző körből. Váltsunk át test színű fonalra, majd rp-ket készítsünk az előző kör félpálcáinak a tetejébe, innentől így dolgozzunk:

1. kör: (1fogy, 6 rp) 3x

2. kör: (1fogy, 5 rp) 3x

3. kör: 6 rp, 1 fogy, 4 rp, 1 fogy, 4 rp

4. kör: 6 rp, 1 fogy, 3 rp, 1 fogy, 3 rp

5. kör: 6 rp, 1 fogy, 2 rp, 1 fogy, 2 rp

(biztonsági szemnél a 3. és 4. kör közé kb. 5 rp távolságra tegyük be a szemeket)

6. kör: 6 rp, 1 fogy, 1 rp, 1 fogy, 1 rp

7. kör: 6 rp, fogyasztás 2x

8. kör: 6 rp, fogyasztás 1x,

majd fogyasztás még 3x, végül dolgozzuk el a szálat. 

 (A kép forrása: https://www.crochetstitchwitch.com)

A leveles girlandomat pedig ez alapján az ingyenes minta alapján készítettem. Ez szintén egy ingyenes minta (nem biztos, hogy a megosztott blog szerzője a minta tervezője, de mindenesetre mindenhol úgy találtam, hogy ingyenes. Sőt, Pinteresten találtam hozzá rajzos útmutatót is. A blogbejegyzésben rajz nincs, van viszont fázisonkénti fotósegédlet - ezek segítségével kezdő horgolók is nekivághatnak, menni fog!

                          

Mindenkinek kellemes, az évszaknak megfelelő időjárással, nyugalommal, készülődéssel teli őszt kívánok és persze, horgoljatok, díszítsetek.

Fruzsina