Információ

Egy gombolyag projektek, horgolva

Egy gombolyag projektek, horgolva

Most, hogy itthon vagyunk, gondolom, nem vagyok egyedül, más is nekiállt számba venni a fonal-készletét. Csak a biztonság kedvéért:) Nem, én nem fogadtam meg olyan badarságot, hogy fonalstop van.. meg olyat sem, hogy amíg fel nem használom az itthoni fonalakat, addig nem veszek újat.. (Megjegyzem, akkor már ebben az életemben nemigen kellene fonalat venni, hihi.. akkor meg hol marad az újdonság izgalma, nanemá!) 

De azért! Ebben a hirtelen jött első itthon töltött időszakomban mégis megpróbáltam kicsit apasztani a fonalaimat (hogy legyen hely az újaknak!). Így akadt a kezembe egy gombolyag Alize Angora Gold (van még, ahonnan ez jött :) ) és néhány Schachenmayr Corsica, abból is az egyik legszebb szín. Nemrég rátaláltam egy oldalra, ahol remek "One skein" (Egy gombolyag) projektekhez vannak minták, ingyenesen, horgolva. Nosza, neki is álltam.

És hogy ti se maradjatok le róla, lefordítom nektek. Örömmel horgoltam ezeket a kendőket, mindkét darab egy-egy nap alatt lett kész, mindkét darab letehetetlennek bizonyult. 

Mindkét minta fordításához használt rövidítések: lsz - láncszem, rp - rövid pálca, erp - egy ráhajtásos pálca, krp - két ráhajtásos pálca, ksz - kúszószem

Az egyik egy asszimetrikus sál/kendő, amely tulajdonképpen (a kezdő sorok meghorgolása után) 4 sor ismétlésével készül. Az eredeti mintalírást (angol nyelven) itt találjátok:

Flora minta

Hozzávalók

100g/kb. 425m vastagságú fonalból 1 gombolyag, 4mm-es horgolótű (Fonaljavaslatok: az általam készített darab az Alize fonalcsalád Angora Gold fonalából készült; de lássuk, mik jöhetnek még szóba: Himalaya Cashmere Lux, Malabrigo Sock vagy Mechita, LanaGatto Eden, LanaGatto Perlata és még sorolhatnám, de nem teszem. Ráadásul most nem tudtam még feltérképezni az újdonságokat, pedig biztos vagyok benne, hogy azok közül is lehet majd válogatni - ha eljön az ideje:).

Bal oldalon az eredeti darab fotója (forrás: www.anniedesigncrochet.com), jobb oldalon pedig az általam készített darab fotója.

                  

  

(A fenti linken, az eredeti leírásban minden sorhoz tartozik 1-1 fotó, így aztán tényleg, akár nagyon kezdőként is bátran belevághattok, tényleg, menni fog! )

Row 1:  4 lsz, 2 erp a tűtől a 4. lsz-be (3 erp)

Row 2:  3 lsz, erp a következő szembe, 2 lsz, erp az utolsó lsz-be (3 erp, 1 2 lsz-es ív)

Row 3:  3 lsz, 2 erp ugyanabba a szembe (ahonnan a 3 lsz-szel magasodtunk!), 2 lsz (kimarad az előző sor 2 lsz-es íve), erp az utolsó 2 szembe (5 erp, 1 2 lsz-es ív)

Row 4:  3lsz, erp a következő szembe, 2 erp a következő 2 lsz-es ívbe, erp a következ ő2 szembe, 3 erp az utolsó szembe (9 erp)

Row 5:  3lsz, 2 erp ugyanabba a szembe, 2 lsz (kimarad 2 szem), erp a következő 2 szembe - 4 szem marad, azon nem dolgozunk!  (5 erp, 1 2 lsz-es ív)

Row 6:  3 lsz, erp a következő szembe, 2 lsz, erp a következő szembe, 2 lsz, erp az utolsó szembe (5 erp, 2 2 lsz-es ív)

Row 7:  3 lsz, 2 erp ugyanabba a szembe, 2 lsz, erp a következő 2 szembe, 2 lsz, erp az utolsó 2 szembe (7 erp, 2 2 lsz-es ív)

Row 8:  3 lsz, erp a következő szembe, 2 erp a következő 2 lsz-es ívbe, erp a következő 2 szembe, 2 erp a következő 2 lsz-es ívbe, erp a következő 2 szembe és 3 erp az utolsó szembe (13 erp)

Row 9:  3 lsz, 2 erp ugyanabba a szembe, * 2 lsz, kimarad 2 szem, erp a következő 2 szembe, ismételjük * amíg 4 szem marad, azon nem dolgozunk, fordulunk 

Row 10:  3 lsz, erp a következő szembe, * 2 lsz, erp a következő 2 szembe, ismételjük *, 2 lsz, erp z utolsó szembe  

Row 11:  3 lsz, 2 erp ugyanabba a szembe, * 2 lsz, erp a következő 2 szembe, ismételjük * 

Row 12:  3 lsz, erp a következő szembe, * 2 erp a következő 2 lsz-es ívbe, erp a következő 2 szembe, ismételjük *, 3 erp az utolsó szembe

A 9-12. sorokat ismételjük. 

Az eredeti darab 154 sor, de tetszés (vagy a fonalunk) szerint méretezhetjük. Készíthetünk rá egy kis bordűrt (én ezt elhagytam). 

Pikó -  3 lsz, kúszószem az 1. lsz-be 

Csatlakozzunk be a kezdő lsz-hez, 1 lsz, 8 rp az első cakkon, pikó a sarokra, 4 rp a fordulás után, majd * 8 rp a sarokig, pikó, 4 rp * öltéseket ismételjük végig. 

A másik egy háromszög kendő (egyenlő szárakkal, tompa szöggel), amit pedig  ( kezdő sorok elkészítése után) 2 sor ismétlésével készítünk és amelyben fontos szerep jut a választott fonalnak. Valami szolíd átmenetes a legjobb, nálam ez Schachenmayr Corsica fonalból készült, de lehetett volna például SummerOmbre is (bár az csíkos, de azért belefér), vagy akár Himalaya Denim is. (Ezek a fonalak nagyjából megfelelnek az elvárt vastagságnak, de mivel ezek általában 50 grammos gombolyagok, ezekből 4-5 gombolyag szükséges.) Szokás szerint sok fajtából készülhet, mindenki a vérmérseklete/ízlése/készlete alapján válasszon.  Az eredeti, angol nyelvű mintát ezen a linken találjátok: 

TRIANGLE MINTA         

(Itt is, ahogy az előzőnél, a jobb oldali az általam készített darab.)

        

Pikó:  3 lsz, ksz a tűtől 3. lsz-be

Kezdés: 5 lsz (ez 1krp és 1 lsz) 

Row 1:  (1 erp, 3 lsz, 1 erp és 1 krp) a tűtúl az 5. lsz-be (2 erp, 2 krp)

Row 2: 6 lsz (ez 1 krp és 2 lsz), 1 erp az 1. szembe (ahonnan a 6 lsz-t is készítettük), 2 lsz (kimarad a következő erp), 1 rp a 3 lsz-es ívbe, 2 lsz (kimarad következő erp) és (1 erp, 2 lsz, 1 krp) az utolsó szembe (ami az előző magasodás 5. lsz-e!) (2 erp, 2 krp, 1 rp)

Row 3:  4 lsz (ez 1 krp), (1 erp, 3 lsz, 1 erp az 1. szembe (ahonnan a 4 lsz-t is készítettük), kimarad a következő 2 lsz-es ív, 1 rp a következő erp-re, kimarad a következő 2 lsz-es ív (1 erp, 2 lsz, 1 erp, 1 krp) az előző sor 6 lsz-ből a 4. lsz-be ( 2 krp, 6 erp, 2 rp)

Row 4:  6 lsz, 1 erp az első szembe (ahonnan a 6 lsz-t is készítettük), ( 2 lsz, kimarad a következő erp, 1 rp a következő 3 lsz-es ívbe, 2 lsz, kimarad a következő erp, 1 erp a következő rp-re) 2x, 2 lsz, kimarad a következő erp, 1 rp a következő 3 lsz-es ívbe, 2 lsz, kimarad a következő erp, (1 erp, 1 lsz, 1 krp) az utolsó szembe (az előző 4 lsz-es magasodás 4. lsz-be)  ( 2 krp4 erp, 3 rp)

Row 5: 4 lsz, (1 erp, 3 lsz, 1 erp) az első szembe (ahonnan a 4 lsz-t is készítettük), kimarad a következő 2 lsz-es ív, rp a következő erp-re, * kimarad a következő 2 lsz-es ív, (1 erp, 2 lsz, 1 erp) a következ őrp-re, kimarad a következő 2 lsz-es ív, 1 rp a következő erp-re) i* smételjük végig, akkor (1 erp, 3 lsz, 1 erp, 1 krp) az előző magasodás 6 lsz-ből a 4. lsz-be

Row 6: 6 lsz, 1 erp az első szembe (ahonnan a 6 lsz-t is készítettük), * 2 lsz, kimarad a következő erp, 1 rp a következő 3 lsz-es ívbe, 2 lsz, kimarad a következő erp, 1 erp a következő rp-re * ismételjük végig, majd 2 lsz, rp a következő 3 lsz-es ívbe, 2 lsz, végül (1 erp, 2 lsz és 1 krp) az utolsó szembe (ami az előző magasodás 4. lsz-e. 

Az 5-6. sorokat ismételjük a továbbiakban. 

Rows 7 – 52: az 5-6. sorokat ismételjük. (Lehet többször is ismételni, az a lényeg, hogy egy 6. sorral fejezzük be a munkát.)

Amikor kész vagyunk, ne vágjuk el a fonalat, készítsük a bordűrt. 

Én körbe horgoltam az egész kendőt, a két egyenlő szárat az itt leírt mintával, a kendő felső szélét pedig rp-kel. Induljunk az egyik szártól a kendő színén, haladjunk a másik száron, majd dolgozzunk rp-kel a kendő felső élén, így visszajutunk a kiindulási ponthoz. 

Első oldal: 1 lsz, pikó,  lsz, 1 rp (kihagyva alatt néhány szemnyi helyet), ismétljük végig,  figyeljünk, hogy a szög csúcsára pikó essen, végig a másik száron is, majd a kendő felső élén haladjunk rp-kel (2 lsz-be 2 rp, pálcára 1 rp). 

Ehhez a kendőmintához rajz is tartozik, az írott mintával együtt remekül használható :)

Mindenkinek jó válogatást, jó horgolást :)

Fruzsina

2Hozzászólások

  • Avatar
   Tünde Katonáné Gergely
   Oct 1, 2020

   A Flóra kendőhöz nincs véletlenül rajz!? Én az alapján szoktam horgolni, ha lenne elküldenéd itt nekem? Ezer hála és köszönet!

   • Avatar
    Fruzsina
    Oct 5, 2020

    Tünde, ehhez a mintához csak fotós segédletet találtam a megjelenés helyén. A kezdés minden sorához tartozik kép, majdnem olyan, mintha rajz lenne :) A minta elérhetőségét belinkeltem a bejegyzésben, ennél többet nem találtam hozzá.

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás: