Információ

Ágyterítő számokban

Ágyterítő számokban

Kisebbik fiam bútorait lecseréltük "nagyfiúsra", új ágyat is kapott, ami matracos. Szuper jól néz ki, de olyan "rendetlen". Ha kint marad az ágynemű azért, ha elrakjuk és marad a pucér matrac, azért. Akármilyen takaróval leteríteni nem lehet, mert egyetlen leülés után hullámzik az egész.. Ezt valahogy meg kell oldani - tehát eldőlt (bár ezidáig ódzkodtam tőle): ágyterítő/takarót kell (mondjuk) horgolnom.

Még decemberben belefogtam. Korábban üzemeltetett webáruházam maradék fonalkészletének felhasználására tulajdonképpen ez a legjobb projekt. Nagy lelkesedéssel vágtam bele. Akril és (néhány színnél) akril/gyapjú keverék fonalakat használtam, 4-es tűvel dolgoztam. A színek egymás utánját a fiammal egyeztetve kialakítottuk, majd elkezdtem.

Klasszikus nagyimintával készült: 200 láncszemmel kezdtem, az első sorban beosztottam a nagyimintát, majd 2 soronként váltottam a színeket. Néhány színt fonalkihasználás és/vagy a váltások tompítása miatt többször ismételtem. 

Igen, élveztem készíteni, ráadásul az "értő" közönség (a fiam:) lelkes(ítő) érdeklődése is hajtott. 

A végeredményről készített képeket itt láthatjátok. 

A nettó készítési időt nem tudom megmondani, de a bruttót igen: 42 nap alatt készült el.

És amikor ezt kiszámoltam, már nem tudtam meghazudtolni (a számviteles, szervező, rendszerező) magamat. Ezt az ágyterítőt én "számosítom".

Nos, érdekes számokat kaptam. Nézzük, sorban!

Felhasznált fonal mennyisége: 1250 gramm, 50 grammos gombolyakból 25 darab, gombolyagonként 140 méteres hosszal számolva ez 3500 méter (3,5 km!) fonal.

Egy színblokkban (türkiztől türkizig) 21 váltás van, tehát az blokkonként 42 sor. 4 blokk készült, tehát az 168 sor. Egy töredék blokk is készült, abban 16 váltás van, tehát még 32 sor, mindösszesen: 200 sor.

Egy sorban 50x készítettem 3 darab 1ráhajtásos pálcát, közöttük 1-1 darab láncszemet, ez soronként 200 öltés (pálca vagy láncszem, mindegy).

És akkor a végső eredmény: 200 sor x 200 öltés = 40.000 öltés van az ágyterítőben. Szegély is készült rá: ehhez minden lehető helyre (kezdésnél és befejezésnél láncszemekbe vagy a 3-as pálcakupacok tetejébe, az oldalán pedig a három magas pálcaoldalakba) egy ráhajtásos pálcát öltöttem 1 körön át, majd itt is nagyimintára osztottam és még 4-5 kört horgoltam. Legvégül minden lehetséges helyre egy-egy rövid pálcával fejeztem be. Ez egy körben 200+200+(200x3)+(200x3)=1600 öltés egy szegélykörben. 1600 x 6 (az utolsó rövidpálcás körrel együtt)= 9600.

Mindösszesen: 49.600 öltés:)

(Innen mondjuk lehetne nettó időt számítani; ha egy láncszemre vagy pálcára x időt fordítok, akkor 49600-re/x = y időt... de ezt már nem mértem, számoltam...)

Elképesztő, és nagyon büszke vagyok! Főleg, mert ezt a fonalfajtát tulajdonképpen (na, jó: még maradt egy-két párnahuzatra való anyag..) elfogyasztottam. 

Ha kicsit később érik meg a feladat, most lehet, hogy én is "Hőmérséklet" takarót készítettem volna - de talán jobb, hogy nem, így nem volt megszabott színskálám (még akkor sem, ha egyébként én állíthatom össze). 

A jól végzett munka örömével, hátra dőlve figyelem a többiek munkáját.

Összegezve - bár mindig "fáztam" egy ilyen nagy darab készítésétől, elégedett vagyok és örülök, hogy kipipáltam. Arról nem is beszélve, hogy mennyire hasznos kiegészítője lett kisebbik fiam szobájának - igazi "szobaöltöztető" darab egy ilyen ágyterítő.

Másnak is bátran javaslom, főleg ha nem szabunk magunknak szoros határidőt - nyugibogyó, szigorúan kétsoronként adagolva.

MIndenkinek jó kézimunkázást,

Fruzsina

2Hozzászólások

  • Avatar
   Turós Józsefné
   Feb 1, 2016

   Gratulálok!!!!!!!!!!!! hatalmas kitartásod és türelmed van

   • Avatar
    Fruzsina
    Feb 9, 2016

    Köszönöm, Marikám. Örömmel készült, a fiamnak:)

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás: