Információ

Mozaik kislány kabát és sapka

Mozaik kislány kabát és sapka

A Himalaya fonalcsalád egyik igen érdekes fonalát, a Mozaik-ot már nagyon régóta szerettem volna valamivé alakítani. Az a tapasztalat, hogy minden fonal előbb-utóbb mintára talál:) Így történt ez most is. 

A kabátka, amit én készítettem, nagyon egyszerűen megköthető és bizony a most már hűvös reggeleken nagyon jól jön egy ilyen puha-meleg kabátka. Zsebbel, gallérral:)

A fonalat 6mm-es tűvel kötöttem. Felszedtem 90 szemet, ebből 40 szem a háta, 25-25 szem pedig az eleje lett. A mintadarab 4-6 éves méretben készült - erre vonatkoznak a megadott számok.

A 90 szemen 4 sor 2-2 szemes patentminta után harisnyakötéssel dolgoztam a karöltőig (kb. 30 cm), egyben. Amikor elértem a megfelelő magasságot, a kardigánt darabokban (eleje, háta, másik eleje) kötöttem. A karöltőt nem formáztam, csak a nyakkivágást. Amikor a karöltő hosszának (mondjuk 15-18  cm, kinek hogyan kényelmes) kb. a feléhez értem, a nyakkivágáshoz leláncoltam 8 szemet (mindkét elejében, szimmetrikusan), majd még 3 színe sorban fogyasztottam 1-1 szemet a nyakkivágáshoz, végül a teljes karöltő hosszig most már formázás nélkül kötöttem tovább. A hátában sem a karöltőt sem a nyakkivágást nem formáztam. A darabot úgy kötöttem, hogy az első és az utolsó szemet (mindegy, hogy a kardigán épp melyik részén dolgoztam) mindig sima szemként lekötöttem.

Amikor a kardigánnal teljesen kész voltam, összevarrtam a vállakat, majd a karöltőn felszedtem a szemeket (zoknitűkkel) és körben kötöttem az ujját. 50 szemet szedtem fel, kb. 5 cm-enként egyenletesen elosztva fogyasztottam 5-5 szemet, a megfelelő hosszot elérve 30 szemem maradt a tűkön, amit aztán félrugalmasan láncoltam le. Elkészítettem a másik ujját is.

Tudtam, hogy kell rá gallér, de úgy gondotam, hogy ez egy kicsit olyan "csiklandozós" fonal, ezért a gallért valami másból kellett rátenni. A LanaGatto fonalcsalád Supersoft fonala jó választásnak bizonyult. A nyakkivágáson is felszedtem szemeket (egyik elejétől a másik elejéig), majd lustakötéssel kötöttem a gallért. Kb. 5 cm után a két szélén (az első szem után és az utolsó szem előtt) szaporítottam 1- 1 szemet, 2-2 sorban. Végül ezt is félrugalmasan leláncoltam. A Supersoft fonalat 5mm-es tűvel kötötem. 

Nem annyira kedvelem a megmaradt, még elég nagy mennyiségű fonalat.. kidobni nyilván nem lehet (mert azért mégis csak jó lesz majd valamire.. mondjuk más kérdés, hogy ezekből általában még sem lesz majd semmi.. csak a helyet fogják..), nem is tudom, mire elég.. majd jó lesz csíknak alapon nem szeretem eltenni. Addig tanakodtam, míg kitaláltam, hogy épp két zsebre való az a fonal:)

Lustakötéssel tehát (24 szemet szedtem fel az 5 mm-es tűvel) 2 zsebet kötöttem, amit aztán rávarrtam a két elejére. 

Éééés még mindig volt fonalam.. egy kevés a Supersoftból és egy "sapkányi" a Mozaikból. Semmi gond, akkor készül egy sapka is:)

92 szemet szedtem fel az 5mm-es tűvel a Supersoft fonalból, 2-2 szemes patentmintát kötöttem kb. 3 cm magasságban, majd átváltottam a Mozaikra (de maradtam az 5-ös tűnél), minden 4. szembe szaporítottam egy szemet, majd kb. 8-10 cm magasságig harisnyakötéssel dolgoztam. Akkor 7 felé osztottam a szemeket, jelölőket tettem be és a továbbiakban úgy kötöttem, hogy egyik körben sima szemek a jelölő előtti 3 szemig, akkor 1 szemet átemeltem, 2 szemet összekötöttem, majd áthúztam  a lekötött szemen. A következő körben pedig nem fogyasztottam. Addig folytattam így a kötést, amíg csak néhány szem maradt egy-egy tűn, akkor átfűztem merkelőtűvel az elvágott szálra, összehúztam, beszúrtam a fonákára, majd ott eldolgoztam (de nem vágtam rövidre) a szálat. A kezemen a két fonalat összefogva - tényleg csak jelzés értékkel, néhány szálból - pom-pomot készítettem és ezt - a behúzáskor meghagyott szálat felhasználva - ráerősítettem a sapka tetejére.

Tádám:)

Így ti is hamar elkészíthetitek ezt a vidám kis szettet. (Természetesen, más fonalakat is használhattok, amelyekhez illik a 6mm-es tű.) Az elkészült darabokat szívesen nézegetjük, üzletünk FB csoportjában várjuk a fényképeket:)

Mindenkinek jó kézimunkázást,

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot