Információ

Mellény és lábszárvédő

Mellény és lábszárvédő

Egyik fonalunk, az Alize Superlana Midi Mozaik (100 gr/169 méter, 25 % gyapjú/75 % akril) fonalunk egy jól használható, meleg és "haladós" fonalunk.

Ráadásul egy alapszín "fröcskölve" van festve egy (vagy néha több) színnel, ettől ránézésre olyan "pöttyös" lesz a feldolgozott darab.

Októberi programunk egyik sapkájához (amit elneveztem "Havasi gyopár"-nak:) is ezt a fonalat választottam - így került a kezem ügyébe, közelebbről is.

Szerettem vele dolgozni, s ha már benne voltam, gyorsan készítettem belőle még valamit. Egy kislány mellényt és egy lábszárvédőt. A kész darabokat - egyik kedves régi kötőtársamból, Kocsisné Erzsikétől kapott - gyönyörű kerámia gombokkal díszítettem. 

Mivel a minta nem saját ötlet (egy orosz kötős oldalon találtam róla fényképet), ezért megosztom veletek is a készítés módját. Ilyen időben most már minden "melengető" darab jól jön - a gyerekeknek is. Készítsetek ti is mellényeket és lábszárvédőket.

A megadott leírás 6mm-es tűvel, a fent megadott fonalparaméterekkel értendő.

Szedjünk fel 6 szemet, majd lusta kötéssel (minden sor minden szeme sima) kössünk 6+x cm-t, ahol az x = a gyermek másfél hátszélességével. A következő színe sorban 2 szem után 2 szemből (1 szemből 2 szem technikával - először elölről, majd hátulról öltünk egy-egy sima szemet) szaporítsunk, kössük le a maradék 2 szemet. A fonáka sorban csak sima szemekkel kössünk.

A továbbiakban minden színe sorban a sor elején a 3. szemből, a sor végén pedig visszafelé a 3. szemből szaporítunk, a fonáka sorban pedig csak sima szemekkel kötünk. Ezt a két sort addig ismételjük, amíg a darabunk magassága el nem éri a kívánt háta hossza méretet.

Akkor a következő színe sorban leláncolunk az ujjakivágáshoz annyi szemet, hogy fent a vállnál megmaradjon 6 szem és cm-ben megfeleljen a gyermek méretének, a sor maradék szemeit sima szemekkel kötjük. A következő fonáka sorban visszaszedjük az előzőleg leláncolt szemeket, majd végig kötjük a sort.

Ahhoz, hogy a nyaknál kisebb legyen a darab, mint lent a csípőnél, rövidített sorokat illesztünk a kötésbe. A továbbiakban tehát így dolgozunk: egyik sorban végig kötjkük a sort , fel a nyakrész tetejéig,  kötünk még egy egész sort, majd a következő sorban a nyakrész utolsó 6 szemét a tűn hagyva megfordulunk és így kötjük a következő sort. Tehát minden második "kanyarnál" rövid sort kötünk.  (A rövid sorok készítéséhez, a forduláshoz korábbi blogbejegyzéseink egyikében videó segédlet található!) Addig kötünk így, amíg lent a csípőbőség meg nem felel a kívánt méretnek. Akkor ismét elkészítjük a karkivágáshoz a leláncolást és szemfelszedést, DE figyelj, szükség lesz a karkivágás alatt egy "6 szemnyi" nyílásra, amin majd a megkötőt átbújtatjuk. A karkivágás és a megkötő bújtatója között kb. 3-5 szemet hagyjunk meg leláncolás nélkül.

A továbbiakban kötjük a darab másik elejét, most ahol az előző elejében szaporítottunk, ott most fogyasztunk, 2 szemet simán összekötünk (csak a színe sorokban). Addig folytatjuk a fogyasztást, amíg a másik eleje is ugyanakkor nem lesz, mint a már kész eleje. A maradék (6) szemen kössünk még néhány sort, majd a vége előtti (mondjuk, amikor még 4 sor van hátra ) készítsünk gomblyukat (2 szemet simán összekötünk, 1 ráhajtás - a következő sorban a ráhajtást lekötjük sima szemként). Végül láncoljuk le a szemeket.

A lábszárvédőhöz szedjünk fel 28-36 szemet (a magasságtól függően), majd kössünk annyit, hogy a gyermek vádlijának a körméreténél 1-2 cm-rel kevesebb legyen a darabunk, akkor láncoljuk le a szemeket, kivéve 6 szemet, azon a 6 szemen készítsünk még néhány sort. Készítsük el a másik lábra való darabot is (ezt köthetjük ugyanúgy, mint az előzőt, lusta kötésnél tetszőlegesen választható a színe-fonáka oldal, nem kell feltétlenül "tükörképet" kötnünk).

Varrjuk össze a lábszárvédők oldalát, varrjuk fel a gombokat - végül örömmel nézegessük a célszemélyt, legújabb meleg darabjaiban:)

Mindenkinek jó munkát,

Fruzsina

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás: