Információ

Karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés

Mai foglalkozásunkon folytatjuk a karácsonyi készülődést. Akinek kész van a koszorúja, az sem dőlhet hátra - még rengeteg a tenni való. Ilyenkor díszítgetjük, szépítgetjük a lakásunkat (is) - szeretjük, ha az ünnepi hangulat minden zeg-zugból ránk kacsint:)

Nálunk minden helyiségben van valami, ami emlékeztet az ünnep közeledtére. Az évek során sok szép díszt gyűjtöttünk össze, és természetesen minden évben bővül valamivel a készlet. Valahogy mindig olyan darabok kerülnek hozzánk, ami tükrözi az egész évünket. Egyik évben üvegfestett díszeink voltak (mert épp azzal próbálkoztam), aztán a következő évben szívecskéket varrtam a fára dísznek (mert épp leporoltam a varrógépemet), volt egy év, amikor minden gyöngy volt (előkerült a régi gyöngyös dobozom..), mostanában pedig kötött és horgolt díszek és ajándékok készülnek elsősorban. Ugye, nem lepődtetek meg:)

Idén készítek néhány tobozt. Ilyeneket:

                                  

Szükség van hozzá (puha, például akril) barna fonalra, kötőtűre, fehér fonalra (jó ha csillog, vagy ha szöszmöszös:), horgolótűre és egy varrótűre. Szedjünk fel 50 szemet, kössünk egy sor sima, majd egy sor fordított szemet. A következő színe sorban fejezzünk be (láncoljunk le) 10 szemet, majd a maradék szemeken kössünk sima szemeket, fedjük be egy fordított sorral. A sor elején ismét fejezzünk be 10 szemet, stb - folytassuk addig, amíg mind az 50 szemet be nem fejeztük. Csatlakozzunk be a színén a fehér fonallal, majd egy szembe horgoljunk egy rövidpálcát, 2 félpálcát, 2-3 egy ráhajtásos pálcát, ismét 2 félpálcát és ismét egy rövidpálcát, hagyjunk ki 2-3 szemet, majd a következő szembe ismét az előbb felsorolt pálcákat horgoljuk - végig az egész darabon. Amikor kész, szélesebb végénél kezdve tekerjük fel, a talpát varrjuk össze, majd készítsük el a "tűlevelet" - ehhez én Alize Decofur fonalat használtam (odaöltöttem a talpára néhány szálat). Szép:)

Készítettem (és még kell majd néhányat készítenem, mindjárt mondom, miért) egy pár darab Mikulás-csizmát az üzlet díszítéséhez. Így:

                     

Nagyszerű ötlet:) Ehhez is inkább 3-as, 4-es horgolótűhöz való, puhább fonalat (elsősorban maradékokat) ajánlok. És persze, a színeket is bátran lehet kombinálni, nem kell ragaszkodni a klasszikus "karácsonyi" színekhez - kinek milyen a kedvenc színösszeállítása, ma már mindenféle színben díszíthetjük a fánkat és az otthonunkat is.Ha pedig nem csizmaként fejezzük be a darabot, hanem csak rövidpálcákkal körbehorgoljuk és mondjuk 4 db-ot egy szép szalaggal összekötünk, máris kész van egy csinos poháralátét készlet. És azért kell még néhányat csinálnom, mert a kisebbik fiam látta a készülő darabokat, majd kisvártatva arra kért, hogy az iskola karácsonyi vásárára ilyet tudjon vinni, mert nagyon tetszik neki. Nem lehet ellenállni, na. 

Aztán megtetszett ez a hóember (mert a hóember is kötelező kellék ilyenkor - ha már hó nem is esik..). Ugye, nektek is tetszik?

                                                 

Ehhez a hóemberhez is horgolótűre van szükségünk, illetve ehhez is elsősorban 3-4-es horgolótűre és hozzá való, szintén inkább puha (akril) fonalra - fehér, piros, fekete, narancs színüekre. A hóember teste ezzel a módszerrel készült: Curly horgolás.

A kalaphoz 4 lsz-ből készítsünk kört, majd szaporítsunk 12 szemre, aztán horgoljunk a 12 szemen kb. 1 cm-t, majd a következő körben 3 szemet fogyasszunk el belőle, a következő körben pedig minden 2. szembe 2 pálcát (rövidpálcákkal dolgozunk) tegyünk és a megnövekedett szemszámon horgoljunk még egy kört. A sálhoz szedjünk fel tetszőleges láncszemet, majd egy ráhajtásos pálcákkal horgoljuk be mindent. Az orrhoz néhány láncszemet készítsünk, kúszószemmel menjünk rajta végig, majd még egyszer öltögessük végig kúszószemekkel. Állítsuk össze, akasszuk egy jó helyre és mosolygjunk neki vissza:)

Mikulás? Nem maradhat ki.. Mindjárt itt lesz:) Ajándék kísérőnek, csak úgy, szeretetből, barátságból, dísznek, karácsonyfa dísznek - mindenre jó ez a kis horgolt Mikulás:

                    

Ehhez viszont inkább 2-2,5-es tűt és ahhoz való fonalat ajánlok, a szemek pedig lehetnek apró gyöngyök.

Mai foglalkozásunkon tehát ezekkel a darabokkal foglalkozunk - lehet hozni maradék fonalakat, de természetesen üzletünkben is találunk ezekhez megfelelő gombolyagokat. Aki koszorút szeretne még kezdeni, arra is van lehetőség.

Várok mindenkit szeretettel,

Fruzsina

  

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás:
Írd be a kódot