Információ

Egy sima, egy fordított

Egy sima, egy fordított

Folytassuk! Ha már - így vagy úgy - felszedtük a kezdéshez szükséges szemeket, kezdhetjük a kötést. És akkor azt mondanám, hogy az első sorunk legyen csupa sima szem.. de már itt tisztáznunk kell, hogy mi is az a sima szem.

Mert ahogy a szemek felszedésénél is (láthattuk) több lehetőség közül választhatunk, úgy az ún. sima szemek kötésére is több technika van. Az egyszerűség kedvéért itt azt a módszert mutatom be, amelyet én használok, s amelyre az áruház mintaleírásai is optimalizálva vannak. Tehát, amikor egy leírásban azt mondom: sima szem, akkor erre a sima szemre gondolok:)

Természetesen a fordított szemeket sem ússzuk meg csak olyan könnyen:) Szintén többféleképpen készülhet egy fordított szem, azonban itt én ismét csak az általam használt módszert mutatom meg:

És ha már tudjuk, hogyan készül az "egy sima-egy fordított", akkor foglalkozhatunk azok variánsaival is. Például a csavart sima szemmel. Ami attól lesz csavart, hogy a másik irányból öltjük, mint ahonnan egyébként öltenénk (tehát az ismertetett módszer esetében a normál sima szem előlről szúrva készül - akkor a csavart sima szem itt hátulról szúrva fog készülni), vagy a csavart fordított szemmel, nézzük meg ezeket:

Egy-két példa ezeknek a szemeknek a használatára: amikor lustakötést készítünk, akkor csak (normál) sima szemekkel dolgozunk, vagy amikor harisnyakötést készítünk, akkor színén (normál) sima szemekkel, fonákán (normál) fordított szemekkel kötünk. Patent mintáknál 1-1 vagy 2-2 szemben kombinálhatjuk úgy, hogy (normál) sima és (normál) fordított a színén és fedetten a fonákán, de nagyon szép hatást érünk el, ha a sima szemünk mindig csavart, a fordított szemünk pedig mindig normál. Még érdekesebb, ha a szemet csavart simán kötjük, majd a fonákán ugyanazt a szemet csavart fordítottal.

Én azt szoktam mondani: kísérletezzünk:) Minél több szemet kötünk - akármelyik módszerrel is - annál gyakorlottabbak leszünk, s annál biztosabban nyúlunk egy-egy mintaleíráshoz, egy-egy darab elkészítéséhez.

Jó kötögetést mindenkinek!

Hozzászólás írása

* Név:
* E-mail: (Nem jelenik meg)
   Weboldal: (Az oldal címe http://)
* Hozzászólás: